Mindig morgolódok, ha azt látom egy kereszteződésben, hogy a mentőautó hiába szirénázik már messziről, valakinek azért csak fontosabb átmenni, mint elengedni. A múltkori tűzoltóautós karambolnál pár perccel később értem oda a helyszínre, de az odafelé siető egyik mentőautót még éppen láttam, hogy átvág előtte egy sietős BMW-s. Márpedig annak a mentőnek olyan hangos a szirénája, hogy talán nincs is olyan autóhifi, ami mellett ne lehetne meghallani…
 
Szóval eddig is sokat morgolódtam a szirénás kocsik figyelmen kívül hagyásán, de ma reggeltől nem morgolódok. Ma ugyanis szépen udvariasan megálltam egy csomó másik sofőrrel együtt a Tüzér utca és a 6-os kereszteződésében, hogy áthaladhasson a szirénázó rohamkocsi, erre hátulról belémrohant egy figyelmetlen autós. Szóval a morgolódásnak vége, innentől hangosan kiabálok!

Szerencsére nem lett nagy baj, nyakrándulással és egy kis szájfelrepedéssel megúsztuk, a mentők (akik persze azonnal megálltak segíteni) is mehettek tovább a nagyobb bajhoz, rendőri intézkedésre sem volt szükség. Megjegyzem: jól esett, hogy perceken belül vagy három mentő, meg még egy betegszállító is odanézett, kérdezett, kell-e segítség (nem kellett, de köszi), megállt egy profi autómentős szakember (neki a lepapírozásért meg a rögtönzött kárfelmérésért köszi), és a rendőrök is teljesen segítőkészek voltak. Senki ne tudja meg, milyen érzés egy forgalmas kereszteződés nagy részét elfoglalni és bután, zúgó fejjel ácsorogni két összetört kocsi mellett, miközben jobbról-balról kérdezgetnek az intézkedés miatt.
 
Végül minden megoldódott, a szonda senkinél nem csipogott, a rendőrök elköszöntek, mi lepapíroztunk mindent, a kocsik mehetnek szervizbe, a gazdáik biztosítóhoz, innen már csak a bürokráciával kell megküzdenünk.

Komolyabb sérülés nem történt (olvasónk fotói) Komolyabb sérülés nem történt (olvasónk fotói)

Meg a gondolattal, hogy mi a franc van ezzel a világgal. Miért nem látjuk, ha előttünk valaki áll, hogy elengedjen egy mentőt? Miért fordul ki valaki egy száguldó tűzoltóautó elé? Miért kell a kéklámpásoknak ilyesmikre vesztegetni az idejüket, sőt néha az életüket is félteniük ezek miatt?
 
Emberek, figyeljünk már egy kicsit egymásra! Mert a kocsi az csak vas, a törés az csak kár, a sofőrök remegő kezekkel dokumentálják, a biztosító felveszi, a karosszérialakatos kikalapálja, a fényező megoldja szépre.

Még az elvesztegetett idő, a feltartott forgalom, meg a feleslegesen siető rendőrök fáradozása is elfogadható, bár bosszantó. De a sérülés, hovatovább a tönkrement élet már nem olyasmi, amire legyinteni lehet.

Figyelni kell és elkerülni a bajt.
 
Laci, Pécs

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!