Szponzorált tartalom – A világ egyetlen országa sem lehet versenyképes, ha nem áll mögötte megfelelő képzettségű és tudású szakemberréteg. Ezt felismerve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évek óta azért dolgozik, hogy javítsa és korszerű tudással töltse fel a szakképzési rendszert.

Emellett a gazdasági kamarák komoly szerepvállalással támogatják a fiatalokat, legyen szó a testhezálló szakma és szakirány megválasztásáról, vagy a megfelelő gyakorlati helyek megtalálásáról.

fotó: Hatlaczki Balázs

“Az oktatási rendszer átalakítása, a duális képzés bevezetése, az ipar képviselőinek integrálása a képzési rendszerbe mind ezt a célt szolgálták. Idén ágazati készségtanácsok alakulnak a szakmák oktatási igényeinek meghatározására, a tananyagok korszerűsítésére, a követelmények újragondolására. Ezenkívül javasoltuk, és továbbra is kiállunk egy általános ösztöndíj bevezetése mellett a szakképzésben.” – nyilatkozta Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) alelnöke.

Az évente megrendezésre kerülő Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) is azt a célt szolgálja, hogy minél több szakképzésben tanuló diák vegyen részt rajtuk, versenyzőként és látogatóként egyaránt.

“A tapasztalatunk az, hogy az SZKTV, az OSZTV, a Szakma Sztár Fesztivál és a szakmák Európa- és Világbajnokságának számító EuroSkills és WorldSkills versenyek kiváló ösztönzőként hatnak a fiatalokra. Kiváltképp a EuroSkills és a WorldSkills versenyek szolgáltatnak jó alkalmat arra, hogy a fiatal generáció elsőkézből megtapasztalja, hogy milyen jó szakembernek lenni és milyen izgalmas, kreatív és ‘menő’ dolog, ha az ember elszántan tanul és nyitott a folyamatos önképzésre” – teszi hozzá Bihall Tamás.

fotó: Hatlaczki Balázs

Szeptember 26-28. között a közép-kelet-európai régióban elsőként Budapesten rendezik meg a szakmák 2018-as Európa-bajnokságát, a EuroSkills Budapest 2018-at. Összesen 37 szakmában, hat szakmai csoportba osztva mérkőznek meg a 18 – 25 év közötti szakemberek: építési, a gépjárműipari, információs és kommunikációs, kreatív, illetve a szociális területeket lefedő versenyszámokban. A magyar csapat 26 szakmában száll versenybe az Európa legjobbja címért. Jó eséllyel, hiszen a EuroSkills és párja, a WorldSkills versenyeken a magyarok összesen 11 arany, 12 ezüst, 22 bronz és 42 kiválósági érmet szereztek az elmúlt tíz évben.

A rendezők a háromnapos, ingyenes rendezvényen a pályaválasztás előtt álló általános iskolások mellett a szakképzésben tanulókat, hozzátartozóikat és minden érdeklődőt szívesen látnak.

Szeptember 27-én a verseny kísérőprogramjaként egynapos konferenciát is tartanak, amelynek fő témakörei a duális képzés, a digitalizáció/ipar 4.0 és a pályaorientáció lesznek. Így a fesztivál hangulat mellett a szakmai tartalom is garantált.

A szakmák Európa-bajnokságára utazóknak a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít.

További információ az esemény weboldalán, illetve az esemény facebook oldalán található.