Bűn- és baleset-megelőzési céllal tartott rendezvényt hétfőn Békéscsabán, a Kossuth térnél a városi kapitányság. Az előadás azt szemléltette, mi lehet a következménye annak, ha valaki ittas vagy bódult állapotban vezet. A valósághűen berendezett helyszínen két személygépkocsi ütközött össze. Az egyik autóban hat középiskolás fiatal ült.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A jármű vezetője indulás előtt társaival együtt valamilyen kábító, bódító hatású anyagot fogyasztott. Egy olyan autóval ütköztek össze, amelyben egy várandós nő és férje utazott. A balesetben a fiatalok közül ketten életüket vesztették. A rendőrök a helyszínen elfogták a tudatmódosító szer terjesztőjét.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

A Békéscsabai Jókai Színház művészei azt igyekeztek érzékeltetni a közönséggel, hogy a közúti közlekedésben másodpercek alatt emberek, családok sorsát alapjaiban meghatározó és visszafordíthatatlan tragédiák történhetnek.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

– Az előadással a Békéscsabai Rendőrkapitányság célja a szemléletformálás volt – hangsúlyozta dr. Bede Sándor alezredes, a kapitányság vezetője. – A megyeszékhelyen 2009-ben már szervezett egy ilyen előadást a város önkormányzata. Ezúttal mintegy 1200 középiskolás nézte végig, hogyan próbálnak segíteni a mentők, rendőrök, illetve a katasztrófavédők a bajba jutottakon, és hogyan szembesül a tragédiával a helyszínen elhunyt fiú édesanyja.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

A szervezők, a közreműködők, a kezdeményezést támogató békéscsabai önkormányzat, valamint a Tudatos Közlekedésért Egyesület reményei szerint a drámai előadás beszédtéma lesz a békéscsabai középiskolások körében. A látottak segítséget nyújthatnak a fiataloknak ahhoz, hogy felmérjék a bódító hatású anyagok fogyasztásának veszélyét.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

És hogy mit mondanak a színészek? Azt, hogy az aszfalton cseppet sem könnyű végigvinni a szerepet. Nagyon furcsa olyan „előadást” teljesíteni, amelynek a végén nem kell, hogy taps csendüljön. A siker az, ha – akár évek múlva – egy láb nem tapos a gázpedálra rossz időben, rossz helyen, vagy ha egy fiatal kimondja, hogy nem vezethet valaki, aki már ivott.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

Nem is olyan régen írtunk arról, hogy Békéscsabán éjszakai szórakozásból hazafelé tartó fiatalok szenvedtek balesetet. Hárman sérültek meg, mint kiderült: mindannyian ittak, mielőtt az autóba ültek. A sofőr feltehetően túl gyorsan vezetett az útviszonyokhoz képest, így a padkára hajtott, majd egy fának csapódott. A nyári szezon, szünet közeledtével is nagy a veszélye a diszkóbaleseteknek. Doboz-Szanazugban történt néhány éve, hogy bulizásból hazafelé autózó huszonéves férfi vesztette életét.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

Egy 2003. októberi szerencsétlenségre még ma is sokan emlékeznek. Egy gépkocsiban kilenc kertészszigeti fiatal tartott haza a bucsai diszkóból, amikor fának csapódtak. Hárman meghaltak, négyen súlyos, ketten könnyű sérülést szenvedtek.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

Szakemberek szerint a diszkóbalesetek során az egyik legalapvetőbb veszély, hogy a bulizni megyünk kiindulópont mellett már az utazás is elsősorban a szórakozásról szól. Sokszor friss jogosítvánnyal is bravúroskodni akarnak fiatalok, mindezen pedig az alkohol és a drog tovább ront.

Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!