Henry Ford és fia, Edsel örökre megváltoztatták a mezőgazdasági termelést, amikor éppen száz éve, 1917-ben megtervezték és árusítani kezdték a Fordson F-Modell nevű traktort. A „szántóföldek T-Modelljének” is becézett gép volt a világ első könnyű és megfizethető traktora, és óriási szerepet játszott az angol mezőgazdaság felvirágoztatásában – éppen akkor, amikor az I. Világháborút követő években egész Nagy-Britannia súlyos élelmiszerhiányban szenvedett.

A mindössze 1100 kilogramm tömegű Fordson F-Modell hátsó kerekei 42 colosak, első kerekei pedig 28 colosak voltak, és a traktort egy négyhengeres, 20 lóerős motor hajtotta.

A gyártás 1917. októberében kezdődött meg egy kifejezetten erre felépített dearborni üzemben; itt készült el az első 7000 darab, Angliába szánt gép. 1919-ben aztán az írországi Corkban is megindult a gyártás, ahol a modellsorozat 1928-as kifutásáig több mint félmillió darabot készítettek a forradalmian újszerű traktorból. Utóbbi üzem volt a konszern első, USA-n kívüli gyártóegysége, amelyet családjának ősi otthonában építtetett fel Henry Ford.

Az ő szállóigévé vált mondása szerint: „Egy lábbal az iparban, egy lábbal a földeken. A farmer valójában nem új szerszámokra vágyik, hanem erőre a meglévő eszközök használatához. Magam is eleget görnyedtem az eke szarva mögött ahhoz, hogy tudjam, mennyire kimerítő a földművelők munkája.”

 

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!