Nem órákra, de percekre megbénult a forgalom a közelmúltban a békéscsabai Szabadság téren, mivel egy autó úgy parkolt le az U-alakú fordítóban, hogy nem bírt tőle bekanyarodni az autóbusz. Az eset nagy felháborodást váltott ki, kisebb szócsata is kialakult a szabálytalanul parkoló sofőrök kapcsán. A vezető a BEOL.hu hírportál Facebook-oldalán azt írta, hogy nem tiltotta meg semmi sem, hogy ott tegye le az autót, szabályosan járt el.
A KRESZ szerint tilos megállni egyebek mellett ott, ahol azt tábla jelzi – ilyen viszont nincs kitéve a Szabadság tér vonatkozó részén –, illetve a buszmegállót jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, ez viszont elvileg megvolt. Összességében tehát valóban szabályosan állt meg a sofőr, ezt lapunknak a rendőrségnél is megerősítették.

Hozzátették, hogy – a rendőrség véleménye szerint – a Szabadság téren forgalomtechnikai változtatás tehetné egyértelművé a jelenlegi helyzetet. A Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya ezért az esetet követően javaslatait eljuttatta Békéscsaba önkormányzatához, mivel ott a közutat a város kezeli. Az ajánlás szerint egy Megállni tilos! táblával fel lehetne oldani az ellentmondást, mely szerint szabályosan lehet úgy várakozni a Szabadság téren, hogy azzal a forgalmat akadályozzák. Az önkormányzatnál Csiaki Tamás városüzemeltetési osztályvezető azt mondta, egyeztetnek a rendőrséggel, hogy milyen beavatkozások szükségesek. Hozzátette, a probléma táblával, a későbbiekben esetleg felfestéssel oldható meg.

– Békéscsabán gyakran intézkednek a rendőrök amiatt, hogy a járművezetők nem veszik figyelembe a megállási és várakozási tilalmakat – tették hozzá általánosságban a rendőrségnél. – Az ilyen jogsértések száma időszakokhoz, eseményekhez köthetően emelkedik meg. Így például iskolák környékén a tanítás kezdete és vége körül, nagy tömeget vonzó rendezvényekkor a programok helyszínéhez közeli utak mellett, utcákban, piaci napokon a piactér, illetve a vásárcsarnok környékén. A belvárosban a nagyobb forgalom miatt gyakrabban fordul elő, hogy tilosban állnak meg, várakoznak az autósok.

A rendőr figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki, de akár szabálysértési feljelentéssel is zárulhat egy szabálytalan parkolás. Egyes esetekben az egyenruhás nem mérlegelhet: ha tábla jelzi a megállási tilalmat, a helyszíni bírság a jogszabály szerint 10 ezer forint, de speciális esetben ez az összeg magasabb is lehet, például a táblával jelölt, mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen 50 ezer forint helyszíni bírságot kell kiszabni.
– Ha az útburkolati jellel mozgáskorlátozottaknak kijelölt helyen állnak meg jogosulatlanul, a helyszíni bírság 5-től 50 ezer forintig terjedhet – zárták a rendőrségen.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!