Adja el vagy más módon szabaduljon meg az Opeltől – ezt javasolta a Morgan Stanley a jelenleg épp állami tulajdonban lévő General Motorsnak, mivel meglátásuk szerint még csak sejteni sem lehet, meddig kell még pénzt pumpálni a veszteséges autómárkába.

Adam Jonas, a Morgan Stanley elemzője szerint sokkal jobban jár az amerikai konszern, ha inkább felvállalja azt az egyszeri kiadást, amivel az Opel bezárása járna. Azt is kiszámolták, hogy az értékesítést megelőző átszervezés miatti elbocsájtások végkielégítése, a különféle nyugdíj-alapok kifizetése és az esetleges vásárlónak történő fizetés 13 milliárd dollárból kijön, miközben jelen pillanatban nem tudni, meddig kell még pénzt pumpálni a német központú márkába.

Az elemzők tehát már elveszítették türelmüket, de a GM továbbra is kitart az Opel mellett. Valószínűleg azért, mert az európai részleg a kis-kompakt kategóriás autók fejlesztésért felel a konszernen belül, és a downsizing miatt ez a tudás egyre fontosabb az Egyesült Államokban is. Az elmúlt 12 évben 16 milliárd dollár veszteséget termelt az Opel, Adam Jonas szerint a következő 12 évben még ennél is több pénzt kell majd az Opelbe pumpálni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!