Az ünnepélyes keretek között aláírt stratégiai megállapodás értelmében a Continental Powertrain Hungary Kft. debreceni gyára a 2019/2020 tanévtől csatlakozik a Debreceni Egyetem képzéseihez, mely szerint a villamosmérnöki, mechatronikai mérnöki, gépészmérnöki és vegyészmérnöki szakokon Continental-specifikus oktatási modulokat is tanulhatnak az érdeklődő hallgatók. A Continental technológiai vállalat szakmai gyakorlatokat szervez és gyakorlati helyet biztosít a Debreceni Egyetem tanulóinak, továbbá munkalehetőséget ajánl fel a kiválasztott hallgatóknak. A cég továbbképzési programokkal és diplomaterv-pályázatokkal is segíti az egyetem hallgatóit, és együttműködnek felnőttképzési programok területén is. A vállalat egyetért a Debreceni Egyetem azon törekvésével, miszerint növelni kell a mérnöki hivatás rangját és vonzerejét, ezért hozzájárul az érintett egyetemi karok és képzések népszerűsítéséhez. A Continental azt is vállalta, hogy biztosítja az egyetem hallgatói számára, hogy kutatási és fejlesztési projektekben vegyenek részt, ezzel is támogatva a jövőt formáló tehetségek képzését. A tudományos és oktatási tervek előmozdítása és az ismeretek megosztása érdekében tanulmányutakat és látogatásokat szerveznek a Continental cégcsoporton belül az egyetem hallgatói és professzorai számára.

Palkovics László miniszter, a járműipari fejlesztéssel megbízott kormánybiztos az aláírás kapcsán örömét fejezte ki, hogy a régióban megjelenő cégek számára fontos törekvés az egyetemi tudásbázishoz való kapcsolódás. Hozzátette: az egyetemmel közös képzési és kutatás-fejlesztési együttműködések megalapozzák a régió járműipari ökoszisztémájának fejlesztését, pozitív irányban támogatják a vállalatok fejlődését és működését, a cégek programjaiban részt vevő hallgatók pedig olyan gyakorlati ismeretek és életpálya lehetőségek birtokába kerülnek, amelyek kivételes lehetőséget jelentenek számukra a későbbiekben. Az egyetem részéről Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, a Continental részéről Lukas Juranek ügyvezető igazgató írta alá a megállapodást.
„Vállalatunk célja, hogy a város fejlődésének aktív részeseként hozzájáruljunk egy fenntartható és értékes jövőképhez. Az oktatás és tanulás, mint az egyik meghatározó eleme bármilyen fejlődésnek, kiemelt terület, ezért együttműködésben Debrecennel és a város oktatási intézményeivel közösen kívánjuk alakítani. A Continental ezen szerepvállalásával új tudást és innovációt hoz Magyarországra, mely javítja az ország versenyképességét” – mondta el Lukas Juranek, a Continental debreceni lokációjának ügyvezető igazgatója.
“Egyre több műszaki profilú, fejlett technológiát használó cég jelent meg Debrecenben és a térségben az elmúlt években. A régióban felmerülő munkaerő-piaci igények tették szükségessé az egyetem műszaki és informatikai képzéseinek fejlesztését, amelyre 2017 tavaszán hozta létre az intézmény a Műszaki és Informatikai Kabinetet Palkovics László – akkori államtitkár, ma – miniszter, az ország első és egyetlen járműtudós akadémikusa közreműködésével. Célunk, hogy az utánpótlásképzés mellett a kutatás-fejlesztést is megfelelően tudjuk támogatni. Bízunk benne, hogy a most aláírt együttműködés az egyetemi oktatók-kutatók és hallgatók számára egyaránt kiváló lehetőségeket hoz” – közölte Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor.

A technológiai vállalat 2018 februárjában jelentette be, hogy egy újabb gyárat létesít Magyarországon, az autóipari elektronikák területén meglévő tevékenységének bővítésére. Az alapkőletételre 2018 szeptemberében került sor, a beruházással a Continental 450 új munkahelyet teremt Debrecenben. A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás jól illik abba a sorba, amelyben a Continental budapesti lokációja a Budapesti Műszaki Egyetemmel, veszprémi gyára a Pannon Egyetemmel, a makói ContiTech Fluid a Szegedi Tudományegyetemmel, a váci telephely a Szent István egyetemmel, a nyíregyházi ContiTech Magyarország Kft. a Nyíregyházi és Debreceni Egyetemmel, a Continental Hungaria Kft. pedig az Óbudai Egyetemmel kooperál.