A gépkocsi alvázát Georges Richard, a népszerű autóversenyző által 1905-ben, Párizsban alapított Unic autógyárban építették. Az autógyártás hőskorának közismert színterét jelentő vállalkozás fő profilja az egyedi megrendelésekre alvázak, és taxi célokra szolgáló gépkocsik létrehozása volt, azonban az első Unic autókat az 1900-as évek elején még a nagyközönségnek készítették.

Fotó: Közlekedési Múzeum

Mivel a cég csak alvázakat gyártott, így az autók különböző karosszériákkal kerültek forgalomba. A Közlekedési Múzeum birtokában lévő gépkocsi Bécsen keresztül jutott hozzánk, karosszériáját ugyanis a neves – még Ferenc Ferdinánd megrendelésére is dolgozó – Karl Czerny műhelyében készítették. Az alvázra erősített négyüléses nyitott karosszériával elkészült kabrió 18 lóerős motorjának köszönhetően 50 km/h volt a legnagyobb sebessége.


A két háborút, forradalmat, gazdasági válságot túlélő kisautó megmaradása kész csoda az 1950-ben megszületett üzemanyagkorlátozó rendelkezések, majd beszolgáltatások ismeretében. A rendelet nyomán begyűjtött autók jelentős részét ugyanis – a közel 13 ezres hazai személyautó-állomány felét – beolvasztották, hogy valóra válhasson a központilag meghatározott „vas és acél országa” ideája. Az Unic azonban nem a kohóba ment, hanem az Autó és Alkatrészkereskedelmi Nemzeti Vállalaton keresztül – ugyan meglehetősen leromlott állapotban, kisebb hiányosságokkal, de az eredeti szerkezeti állapotát megőrizve – a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe került.


A lassan 110 éves gépkocsi nemcsak Magyarországon, de világviszonylatban is ritkaságnak számít, hiszen nagyon kevés jármű maradt meg ebből az időből, aminek ilyen sok eredeti alkatrésze megőrződött. Ezt a páratlan lehetőséget használja ki a Közlekedési Múzeum, úgy, hogy a jármű közelmúltban elkezdett helyreállítását, a restaurálás legklasszikusabb értelmében véve az autó teljes egészében eredeti állapotára valósítják meg. A feltárás során több festékréteg eltávolítása után a műtárgy eredeti fényezése és csíkozása is láthatóvá vált, jelenleg a rugókötegek teljes tisztítása és a később felhordott rétegek eltávolítása van folyamatban. A következő javítási művelet a futóműtestek rekonstrukciója lesz, ami után a gépkocsi a kerekeire állítható.

Hogy a kivételes gépkocsi helyreállítása megvalósulhasson, a Közlekedési Múzeum úgy döntött, rendhagyó módon a felajánlott 1 százalékos hozzájárulást erre a felbecsülhetetlen értékű műtárgyra fordítja. Az adó 1%-os felajánlásokat a 15308067-2-42 adószámra várja a Múzeum.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!