A november 6-án esedékes kormányülésen fogja tárgyalni az orosz kabinet azt az előterjesztést, amelynek értelmében rádiós azonosítót kapnának az autók a ma megszokott rendszámok mellé. Az RFID chipek és az azokat ellenőrző rendszer természetesen orosz fejlesztés lenne.

A Hírközlési, a Pénzügy- és az Ipari Minisztérium közös bizottsága már dolgozik a törvényjavaslaton, amellyel elsősorban a járművek azonosítását szeretnék megkönnyíteni a rendőrség számára. A chip-ben az autó azonosító adatai mellett például a műszaki vizsga érvényességének dátuma is el lenne tárolva, így a rendőrautókban és egyéb helyeken (Oroszországban vannak az autópályákon/főútvonalakon létesített állandó rendőri állomások) elhelyezett érzékelők alapján célzottan tudna eljárni a hatóság a szabályszegővel szemben. Arról is szólnak  hírek, hogy nem egyszerű RFID chipeket kapnának az autók, hanem olyat, amely az orosz Glonass műholdas helymeghatározó rendszer segítségével bármikor követhetővé tenné az autókat – például körözésnél rögtön koordinátára kellene kimennie a rendőröknek. A jelenlegi számok alapján autónként mintegy 10 000 rubel (kb. 67 000 Ft) költsége lenne a rendszer telepítésének, a rendszer méretéből adódó nagy darabszámok miatt a pár év múlva bevezetésre kerülő rendszer ennél jelentősen olcsóbb lehet. Érdekes módon adatvédelmi szempontból is megvizsgálják majd a kérdést, bár mivel kormányzati szándékról van szó, nem jelenthet gondot a kérdéses törvények „megigazítása” sem.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!