Immár ötödik válságos évet zárt a Porsche Hungaria, és először mert óvatos optimizmust kifejezni a cég vezetője, Eppel János, aki szerint a személyautó-piac idei esztendőben mért 6-7 százalékos bővülése még nem jelentős ugyan, de az bizakodásra ad okot, hogy legalább újra megjelentek a magánvásárlók az autószalonokban, és érdeklődnek a termékek iránt.

Noha még nem ért véget a 2013-as év, már nagyjából végleges számokat lehet mondani a magyar autópiacról: 62 000 személyautó és 12 500 darab könnyű haszonjármű jelenti a piacot. Még mindig nagyon kevés a magánvásárló, a személyautóknál 75-80 százalék a céges eladások aránya. A külföldre kivitt autók száma lényegében nem változott, tehát minimálisan, de bővült a hazai piac. A Porsche Hungaria az összesen 74 500 darabból 20 500-at adott, amivel a legnagyobb importőr. Minden márka értékesítése növekedett, a Volkswagen és a Škoda fej-fej mellett haladva kerülnek majd a dobogóra.

Eppel János megemlítette még a javuló jogszabályi környezetet is, a futásteljesítmény-csalások ellen hozott jogszabály mellett jelentős segítséget jelent például a javítási számla ÁFA-tartalmának egy részének visszaigényelhetősége, a megváltozott cégautó-költségelés, és hogy a tartós bérlet és lízing esetén szintén visszaigényelhető az ÁFA. Jelenleg is több olyan javaslat van törvénykezési folyamatban, amelyek további könnyítéseket jelentenek, és várhatóan fél éven belül jogszabályként lesznek kihirdetve.

A jövő évben várhatóan folytatódik az enyhe növekedés, 65 000 személyautó és 13 000 könnyű haszonjármű értékesítésével számol a Porsche Hungaria, és legalább az idei eredményüket szeretnék tartani, amiben nagy segítség lesz számukra a számos új típus, amely jövőre kerül majd a hazai kereskedésekbe.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!