Az önvezető autók erkölcse jelentős vitatéma, azaz mit döntsön a számítógép vészhelyzetben: a jármű sofőrje szenvedjen súlyos vagy akár halálos sérülést, vagy a feltételezett vészhelyzetben az autó elé lelépő gyalogos életét mentse meg? A Kamaz autógyár nem a saját akaratát akarja ráerőltetni a felhasználókra, inkább megkérdezik őket.

A Kamaz 2019-ben tervezi bemutatni a sorozatgyártású önvezető járművét, a jelenlegi tervek szerint 19 milliárd rubelt, azaz 77,7 milliárd Ft-ot költenek el a fejlesztésre. Jelen pillanatban már több működőképes prototípussal is rendelkeznek, amelyeket azonban még csak szigorúan ellenőrzött körülmények között, a gyári próbapályán teszteltek, és ott is csak aszfalton – a végleges jármű terepjárásra is alkalmas lesz.

A magatartási kódex megalkotásához az internetes közösség segítségét kérik, azt szeretnék megtudni az on-line kérdőív segítségével, elkerülhetetlen balesetek esetén milyen döntéseket hozzon a számítógép. Január végéig lehet megválaszolni a kérdéseket, a kiértékelés során korcsoport és nem szerint is megvizsgálják majd a válaszokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!