Isztambulban a nyáron vezették be azt a rendszert, hogy apróbb nyereményeket kap az, aki a közlekedők szabálysértéséről értesíti a rendőrséget. Új-Delhiben is hasonló szabályozást fogadtak el annyi extrával, hogy bizonyos időközönként az „árulkodók” között értékes tárgynyereményeket sorsolnak ki.

Az egyszerűség kedvéért az indiai rendőrség rögtön egy alkalmazást készített, amelynek használata pofonegyszerű: fényképet vagy videofelvételt kell készíteni, majd ezt egy gombnyomással fel lehet tölteni a rendőrség rendszerébe. Olyan kategóriákban várják a bejelentéseket, mint a piros jelzésen áthajtás, a forgalommal szemben haladás, hárman egy motorkerékpáron illetve a járdán parkolás. Ha a rendőrség is úgy ítéli meg, hasznos volt a bejelentés, azaz tényleg szabálytalanságot buktatott le az ember, akkor a bűnöst megbírságolják, a bejelentők pedig a lebuktatott szabálysértések súlyosságtól függően 1-5 ajándékpontot kapnak; 25 darab összegyűjtése után póló, 50-nél mozijegy, 100-nál pedig vacsora-utalvány jár. Az összes „feljelentő” között pedig rendszeres időközönként autókat, motorkerékpárokat, külföldi utazásokat és repülőjegy-utalványokat sorsolnak ki. Indiában nem a nagytestvér figyel…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!