Az orosz hatóságok eredetileg a feketén dolgozó munkások miatt mentek ki a Moszkva melletti Solnechnogorsk régióban, aztán a helyszínen azzal szembesültek, hogy ott nagy tételben motorolajokat hamisítanak. A legolcsóbb kenőanyagot az eredetire nagyon hasonlító műanyag kannákba töltötték, a matricákra pedig a ténylegesnél jobb minőséget ígérő feliratokat nyomtattak.

Shell, ExxonMobil, Total, illetve Ford, Mazda és Toyota gyári csomagolást hamisított nagy tételben, a központi gyárban három gyártósoron töltötték a motorolajat a szintén helyben gyártott műanyag kannákba, és nyomdagép is volt a matricákhoz. Havi 1 milliárd rubel, azaz 3,9 milliárd Ft forgalmat bonyolítottak, a helyszínen és több raktárban összesen 70 tonna, mintegy 80 ezer kannába kitöltött hamis motorolajat foglaltak le a hatóságok. Több mint száz, Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból érkezett, Oroszországban engedély nélkül tartózkodó és feketén dolgozó munkás ellen is eljárás indult. A vállalkozás egyik feltételezett vezetőjét a rajtaütést követően nem sokkal a Seremetyevo repülőtéren vették őrizetbe, nagy mennyiségű készpénz volt nála és épp egy Kínába tartó gépre akart beszállni, többeket még keresnek a hatóságok.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!