A Volkswagen konszern három éves lejáratú, évi 5,5 százalékot kamatozó kötvényt bocsájtott ki 2,5 milliárd euró értékben. A konszern jelenleg 9,1 milliárd eurós készpénztartalékkal rendelkezik, a pénzügyi vezető, Hans Dieter Poetsch szerint 10 milliárd eurós szinten szeretnék stabilizálni ezt, tehát van 1,6 milliárd „elkölthető” eurójuk.

2011 szeptemberében a Volkswagen konszern még 21 milliárd eurós készpénztartalékkal rendelkezett, de idő közben megvásárolták a Porsche személyautó gyárat (7,1 milliárd euró) és a Ducati motorkerékpár-márkát (750 millió euró). A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a jelenleg is a Volkswagen konszern többségi tulajdonában lévő MAN teherautó-gyártó fennmaradó részvényeit fogják megvásárolni a pénzből, de lehet, hogy az Észak-Amerikában működő Navistar International kamiongyártóba vásárolják be magukat. De lehet, hogy valami egyéb meglepetésre készülnek, például egy személyautó-márka felvásárlására – lehet, hogy a Suzuki pillanatnyi gyengélkedését szeretnék kihasználni? Nem tudjuk, de valószínűleg hamarosan megtudjuk. Elemzők azért tartják szokatlan lépésnek a kötvénykibocsájtást, mert jelenleg a Volkswagen negyedévente 2 milliárd eurós nyereséget azaz készpénztartalékot generál, azaz nem a tőkével van gondja a társaságnak, hanem azzal, hogyan költse azt el.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!