Októberben lesz 40 éve, hogy a Mitsubishi Motors hivatalosan is megkezdte működését Európában, a Londoni Autószalonon mutatta meg a Lancer és a Galant aktuális generációját az érdeklődőknek. Az első Mitsubishi típusú autókat 1956-ban szállították Spanyolországba, majd Görögország következett 1962-ben. A Mitsubishi Motors nevű céget 1970-ben hozta létre a Mitsubishi Heavy Industries nevű cég a Chryslerrel való megállapodás alapján, az amerikai cég 1974-ben engedélyezte partnerének az európai piacra lépést.

Négy országban indult a forgalmazás: Belgium, Luxemburg, Hollandia és Nagy-Britannia, majd gyorsan bővült a piacok sora. A Chryslerrel való együttműködés 1982-ben ért véget. Fontos mérföldkő volt a Mitsubishi életében az európai fejlesztőközpont létrehozása Frankfurt közelében, 1989-ben, majd következett a Volvo-val közösen fejlesztett Carisma 1995-ben, hollandiai gyártásból.

A Mitsubishi 2001-ben vette át a holland NedCar 100 százalékát, ezt követően mutatta be 2004-ben a Daimlerrel közös alapokra épülő Colt-ot, majd 2005-ben a PSA-val közös szabadidő-autókat. A japánok 2007-ben leválasztották az európai központról az orosz piacot, külön régióként kezelve azt. A kontinensen 2009-ben indították el az átszervezést, amelytől azt remélik, hogy a 2013-as pénzügyi évben már újra nyereségessé válik a működésük. Addig is nemsokára megkezdik a kezdetben problémával küzdő, de azóta újra gyártásban lévő Outlander konnektorról tölthető hibrid forgalmazását Európában.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!