Jövőre Olimpiát rendez Brazília, pedig még a 2014-es foci VB-t se heverte ki. Országszerte üresen állnak a stadionok, rengeteg kapcsolódó infrastruktúra-beruházás nem fejeződött be. Például a fővárosban, Brasiliában 550 millió dollárból felépített Mane Garrincha Stadion-t jobb híján buszparkolónak használják, mert nincsenek olyan rendezvények, amelyek eredeti funkciójában képesek lennének megtölteni a lelátókat.

Amikor például a Kiss együttes Brazíliában turnézott, nem a 72 ezres arénában, hanem egy szabad területen koncertezett, mert túlságosan drága lett volna a stadion kibérlése. A csúcsidőben használt mintegy 400 autóbusz nappali pihenőjét nem a külvárosi buszgarázsokban tölti, hanem a stadion parkolójában. Ezen kívül vizsgálják, hogy a sportért felelős minisztérium egy része, mintegy 400 ember beköltözne az irodákba, hogy ne legyen teljesen kihasználatlan az épület.

A Cuiaba városában 215 millió dollárból felépített Arena Pantanal stadiont például nemrég bezárták, mert súlyos hiányosságokat fedeztek fel a kivitelezésben, amelyek elhárításáig senki nem teheti be a lábát az építménybe. A helyi hajléktalanok pedig kaptak az alkalmon és beköltöztek az öltözőkbe. A város még mindig privát befektetőt keres, aki átvállalná a stadion rendbehozását/üzemeltetését, ami jelentős terhet jelent a város költségvetésének. A Natal városában található stadion esküvők és gyermek-születésnapok rendezésével próbál bevételt szerezni, de sikertelenül. Ennek a tulajdonosa egy olyan vállalkozás, amely az országban nemrég kipattant megvesztegetési ügynek egyik főszereplője. A Manausban található Arena da Amazonia stadionnak jelképes összegért próbálnak új tulajdonost találni, a közpénzből felépített létesítmény havi fenntartása 233 000 dollárba kerül, és nincsenek rendezvények – a helyi csapatok korábbi pályáikon játszanak, mert egyszerűen nem tudnák megtölteni a hatalmas lelátókat, és nem akarnak félházas meccseket.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!