Több nyugat-európai országhoz hasonlóan Belgiumban is hoztak egy olyan törvényt, amely a téli időszakban kötelezővé tette a téli abroncsok használatát az autóvezetőknek, azonban a témában végzett legújabb kutatások eredményeire alapozva úgy döntöttek a törvényhozók, hogy nincs szükség erre a kötelezettségre.

Melchior Wathelet, az ország közlekedési minisztere jelentette be a döntést, amelyet az Institute for Road Safety kutatására alapoztak. Utóbbi szerint télen a balesetek mindössze 2 százalékát okozza a nem megfelelő abroncs használata, és e miatt felesleges a jelentős kiadásra kényszeríteni az összes autóvezetőt – a csúszós útviszonyok között a sofőrök jóval óvatosabban vezetnek, így ilyenkor kevesebb a baleset. Sokkal jobb eredményeket lehet elérni a közlekedésbiztonság terén az autóvezetők oktatásával. A tanulmány arra is kitért, hogy noha a belga szállítmányozási cégek több, mint kilencven százaléka használ téli abroncsot, a kamionok elakadását nem a gumiabroncs, hanem a rosszul elhelyezett rakomány okozza. Persze a közlekedési miniszter arra kéri a belga polgárokat, hogy a saját biztonságuk érdekében használjanak téli abroncsot, és már egy biztosítótársaság be is jelentette, hogy kedvezményt ad a díjaiból, ha így tesz az ügyfél.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!