Pár pillanat alatt lehet ellopni a legújabb autókat a kulcs-klónozó berendezéssel, amelyet egyébként teljesen legálisan lehet az interneten nagyjából 20 ezer Ft-os áron beszerezni, hiszen annak birtoklása nem tilos. Egy nyers kulcs és a már említett eszköz kell, és ahogy azt a cikk aljára beszúrt videón is látható, alig 1 perc alatt el lehet kötni a legújabb Range Rovert is. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a biztosítótársaságok már reagáltak a dologra. Az autógyárak azért nem tudnak a tolvajok előtt maradni, mert egy Uniós jogszabály kötelezi őket arra, hogy a járművek szoftvereiben végrehajtott módosításokat közreadják, így az esetleges változtatás naprakészen a bűnözők rendelkezésére áll. A Jaguar/Land Rover jelenleg épp a negyedik frissítést készíti a biztonsági berendezéseihez, de ez is csak ideig-óráig jelent majd némi védelmet.

Lényegében az összes kulcsnélküli bejutással és motorindítással rendelkező autó veszélyben van, de az autótolvajok a könnyen és drágán értékesíthető alkatrészek miatt a BMW és Land Rover/Range Rover márkákat részesítik előnyben. A londoni rendőrség Kensington és Chelsea kerületekben kivétel nélkül megállítja ellenőrzés céljából az összes úton levő BMW és Range Rover gépkocsit éjfél után. A tulajdonosok megértését kérik a hatóságok, és egyben azt is tanácsolják, kormány- vagy pedálzárat használjanak a 40-50 millió Ft értékű luxusautók tulajdonosai. A hatóságok adatai szerint ma Londonban az ellopott autók felét már egyszerű zsebben tartott eszközzel viszik el, ezen belül is a BMW (15 %) és a Range Rover (10 %) márka a legnépszerűbb a bűnözők körében. A hirtelen elharapózó kocsilopások miatt életre hívták az Endeavour akciót, amely lényegében fokozott közúti ellenőrzéseket jelent a brit fővárosban az éjszakai órákban, hiszen olyan gyorsan lehet elkötni az autókat, hogy a tetten érés szinte lehetetlen – az érintett kerületekben rengeteg Range Rover és BMW parkol éjjel az utcán, lehetetlenség mindegyik mellé rendőrt állítani.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!