A mediterrán autók szerelmesei megtöltötték az Auchan áruház parkolóját szeretett járműveikkel. Olasz autó lévén a legismertebb márkák képviselői vonultak fel: a Fiat, az Alfa Romeo és a Lancia különböző típusai színesítették az eseményt. Az egyik szervezőtől, Rados Orsolyától megtudtuk, hogy az olasz autó birtoklása szenvedély, életérzés és minden tulajdonos egy közösség tagjának érzi magát. Az olasz autósok segítik egymást és a különböző márkák hívei nem táplálnak haragot egymás iránt, hiszen mindannyiuk szíve az olasz trikolorba van tekerve.

Az olasz autótípusok mindenféle különleges hajtása megjelent a találkozón Fotó: Horváth Péter

Az eseményen a bátrak felnikitartó versenyben mérték össze erejüket, érzékeik finomságát pedig a vak autófelismerésen, ahol csak tapintásukra hagyatkozhattak abban, hogy felismerjék egy márka egy típusát. Mondják, hogy a szerelem vak, amit bizonyít az autófelismerés egyik fordulója, mely valódi hepiendet tartogatott: a bekötött szemű hölgy párja egy eljegyzési gyűrűt nyújtott át kedvesének felismerésre, aki a leánykérésre a boldogság könnyeitől elfúlva mondott igent.

A reflektorsor akár éjszakai kenguruvadászatra is alkalmassá teszi a Fiat Bravot Fotó: Horváth Péter

A szervezők cáfolták az olasz autók megbízhatatlanságáról szóló közvélekedést. Elmondták, hogy a meghibásodások száma nem magasabb, mint például a német autók esetében. Minden típusnak megvannak a maga erősségei és gyengéi, s ha ez utóbbiakra jó gazda módjára figyel a tulajdonos, meghálálja az autó.

Erőteljes, férfikorban lévő Lancia Beta Fotó: Horváth Péter

A találkozó legidősebb tagja egy 1982-es vörös Lancia Beta volt. Tulajdonosa elárulta, hogy a kétliteres 120 lóerős, férfikorban lévő darabra mintegy két és fél millió forintot költött, de Németországban ennek dupláját is kínálták érte, azonban nincs az a pénz, amiért eladná. A szervezők szerint a nagy sikerre való tekintettel jövőre is összejönnek az olasz autók imádói Kecskeméten.