Az apró, 1,0 literes EcoBoost benzinmotorral hajtott Formula Ford versenyautó a Nürburgring versenypályán a 11. leggyorsabb köridőt futotta: 7 perc 22 másodperc az eredmény. “Ez az apró motor egyszerűen letaglózta az embereket.” – fogalmaz lelkesen a 28 éves Nick Tandy versenyző, az autó pilótája. “Mindenkit megdöbbentett, hogy egy háromhengeres, egyliteres benzinmotor ilyen teljesítményre képes.”

A Ford mérnökei hónapokon át dolgoztak azon, hogy a Formula Ford 180 lóerős, 1,6 literes EcoBoost motorját kicseréljék a vállalat új, globális 1,0 literes EcoBoost blokkjának különleges hangolású, 205 lóerős változatára. Az eredeti egyliteres egység nemrégiben elnyerte az “Év Motorja” címet. A mérnökcsapat magát az autót is átépítette, így a jármű akár a közúti forgalomban is részt vehet: a járműre dísztárcsákat, első- és hátsó világítást, irányjelzőket, áramvonalas külső visszapillantó tükröket és dudát szereltek. A hatfokozatú manuális váltóművel felszerelt autó közúti közlekedésre alkalmas gumiabroncsokkal lépett pályára.

A nem hivatalos mérési eredmények szerint a versenyautó 255,5 km/órás csúcssebességet ért el, és kevesebb mint négy másodperc alatt gyorsult fel 0-100 km/órás tempóra. A jármű 169 km/órás átlagsebességgel teljesítette a Nordschleife 20,832 kilométeres távját. Az 1,0 literes EcoBoost motorral szerelt Formula Ford gyorsabb köridőt futott, mint a 700 lóerős Lamborghini Aventador LP700-4, a 660 lóerős Ferrari Enzo, vagy a 602 lóerős Pagani Zonda. Ennél rövidebb idő alatt még egyetlen háromhengeres – sőt négyhengeres – autó sem futotta le ezt a kört. “Azt akartuk bebizonyítani, hogy a méret nem számít, ha egy olyan sokat ígérő motort fejleszthetünk, mint az 1,0 literes EcoBoost egység.” – avat be Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért és értékesítésért felelős alelnöke. “És van-e annál meggyőzőbb érvelés, mint ha a világ legjobb szupersportkocsijait gyűrjük le, ráadásul az általuk elhasznált üzemanyag töredékével?”

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!