A gyár idén kezdte gyártani az új háromhengeres turbómotort, gyorsan a típus egyik fő beszállítója lett a PSA csoporton belül. Ez a motor számos Opel, Peugeot és Citroën autótípusban megtalálható, az elmúlt években négyszer is az év motorja lett a nemzetközi versenyben. Csütörtökön két oktatási intézmény képviselőinek és Mesics Olívia gyárigazgatónak a részvételével az Opel Tudásközpontban tartották meg az adományozási ünnepséget. A régió egyik legnagyobb tanműhelyében 2015 óta folyik duális közép- és felsőfokú gyakorlati képzés. A villanyszerelő, gépi forgácsoló, automatikai, mechatronikai technikus és gépgyártás-technológus diákok a legkorszerűbb körülmények között sajátíthatják itt el a szakmák rejtelmeit.

Tóth Edina, Mesics Olívia, Pénzes Tibor, prof. dr. Kollár László, Korpics Ferenc, Pusztai Zsolt, Stummer László az átadón
Fotó: Szendi Péter

A Vas Megyei Szakképzési Centrum (VMSZC) III. Béla Technikuma két motort és egy Schaublin 53N típusú marógépet kapott – utóbbi nagy segítség az iskola számára a gépi forgácsolás oktatásához. Az elmúlt öt évben a gyár minden tanévben fogadott duális gépészhallgatókat a szombathelyi ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetéből. Az egyetem most négy motorral gazdagodott, melyeket a motorszerkezettan oktatásához használhatnak. A VMSZC Savaria Technikum és Kollégium, a VMSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium, a VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának Járműgyártási Tanszéke is kapott a motorokból.