Korának legdrágább fejlesztése volt az első Lexus LS, egymilliárd dollárt költött a Toyota konszern az új autó és márka megalkotására. Most, 28 évvel az elsőt követően elkészültek az ötödik generációval, amelynél minden eddiginél lendületesebb megjelenést és egyedülálló elektronikus biztonsági arzenált nyújt.

A hatalmas homokóra-hűtőrács a meghatározó formai elem, ezt Z alakú fényszórók szegélyezik, a tetővonalat messze hátrahúzták, hogy a kupésan ívelt forma ellenére hátul legyen elegendő fejtér. Olyan finomsággal is szolgál a karosszéria, hogy az oldalablakok tökéletesen síkban vannak az ajtókeretekkel, nincs még minimális lépcső sem közöttük. Az új moduláris alapra felépített LS elődjénél nagyobb méretű (5,24 méter a hossz), mégis könnyebb és jobb a karosszéria csavarodási merevsége is; mindez jobb menettulajdonságokat – értsd kényelem – eredményez.
lexus1
Annyira radikálisan új autóról van szó, hogy az eddigi 28 évvel ellentétben nem V8-as motor van a kocsi orrában, egy új fejlesztésű, 3,5 literes V6-os biturbó került oda 421 LE/600 Nm teljesítménnyel, ez saját fejlesztésű, 10 fokozatú automatikus váltó közbeiktatásával hajtja a hátsó- vagy mind a négy kereket. A 0-96 km/h gyorsulás adata 4,5 másodperc, szóval teljesítményhiányra nem lehet panaszkodni.
lexus2
Lendületes a műszerfal megjelenése is, amely a hatalmas méretű és tűéles képet adó központi monitor mellett a műszeregység-takaró peremére helyezett két extra bajuszkapcsolót is kapott; kicsit hasonlít ez a Citroën évtizedekkel ezelőtti megoldására, amelyre még az Oltcit tulajdonosok is emlékezhetnek. Nem a múltba, sokkal inkább jövőbe mutató megoldást jelentenek az aktív vezetési segédek, amelyek közül a gyalogosfelismerő érdemel említést. Ennél nem csak lassít az autó, ha gyalogos kerül elé, de a forgalmi sávon belül maradva igyekszik kormányzással elkerülni az ütközést – a Lexus LS az első, amely ilyen mértékű beavatkozásra képes. Azt is kiemelték még a bemutató alkalmából, hogy az első-hátsó ülések masszázsprogramja Shiatsu-programmal bővült.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!