Több mint tízmilliárd forintot fordít a rendőrség 365 darab fix telepítésű, úgynevezett Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont felállítására, valamint százhatvan hasonló tudású, hordozható eszköz megvásárlására – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság. Ma országszerte összesen 154 sebességmérő működik, vagyis az új berendezések rendszerbe állításával több mint háromszor ennyi lesz belőlük.

A fix, valamint a tetszőleges helyre telepíthető eszközök tulajdonképpen úgy működnek, mint a digitális kamerák, mozgóképek rögzítése mellett azonban még nagyon sok mást is tudnak. Többek között a jelenlegi traffipaxokhoz hasonlóan mérik a sebességet, leolvassák a rendszámokat, s ez utóbbiak az informatikai háttérnek köszönhetően azonnal össze is vethetők a nyilvántartással, így például a körözött járművek kiszűrhetők.

A szabályszegések rögzítésére, s az ezzel kapcsolatos adatok továbbítására is alkalmas: többek között látják a berendezések, ha egy autós nem áll meg a STOP-táblánál, záróvonalnál előz, szabálytalanul kanyarodik, a leállósávban halad vagy mondjuk világítás nélkül közlekedik. A fejlesztés részeként a rendőrök intelligens, GPS-alapú, helyazonosításra alkalmas adatrögzítőket is kapnak, amelyek segítségével a szabálysértőket azonosíthatják és megállíthatják. Vitának sok helye nincs, a kamerák által rögzített felvételek perdöntőek lehetnek.

A tervek szerint az autópályákon, a főutakon és a balesetveszélyes egyéb utakon várhatóan húsz kilométerenként állítják fel az új berendezéseket. Jövőre már tesztüzemben működhet a rendszer, ami teljes egészében 2015-re készül el.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!