Kezdetben vala az Opel Kadett. Ez a kiskocsi széles társadalmi rétegeket, mobilizált akkor, amikor még fényűzésnek számított az autózás. A Kadettel már 1936-ban kínált az Opel egy felnőtt kocsit, megfizethető árért. A Kadett A és B modellel vett villámrajtot a villámos márka a gazdasági csoda hatvanas és hetvenes éveiben – verzióról verzióra növekedve a kompakt osztály felé. Ezáltal viszont hiány keletkezett Rüsselsheim klasszikus belépőmodellje alatt. Eljött az ideje egy új, igazi kiskocsinak – és megszületett az Opel Corsa!

Az új „kicsike” 1982-es indulása óta folyamatosan fejlődve lett az Opel üdvöskéje. Máig jóval több, mint 13,6 millió példányban gurult le a futószalagról. Az új Opel Corsa sok olyan technikát hoz magával, amelyeket csak magasabb járműkategóriákból ismertek a vevők, és felkészült a jövő kihívásaira is, hiszen először jelenik meg tisztán elektromos hajtással.

Első felvonás: 1982 – 1993
Az Opel Corsa A zömök 3,62 méteres hosszúsággal, rekordgyanús 0,36-os légellenállási alaktényezővel és a raliautókat idéző, vagányul kidomborodó kerékívekkel debütált. Vezető formatervezője Erhard Schnell, sportos, jó kiállású kiskocsit tervezett, amely elcsábítja a ház urát is. Fénypontnak a 100 lóerős Corsa GSi számított; de megjelent az első dízel is a géptető alatt. Eleinte csak kétajtós lejtős- és lépcsőshátú készült, ám 1985-től már a népszerű ötajtós bővítette a kínálatot. A Corsa A, ünnepelt közönség-kedvencként, 3,1 milliós szériában készült.

Második felvonás: 1993 – 2000
Az egyes számú Corsa sikere ellenére úgy döntöttek Rüsselsheimben, hogy utódját a nők kedvenceként pozícionálják. Hideo Kodama eszerint látott munkához, sokkal kerekdedebb, lágyabb Corsát tervezett, amelynek csinos, elkerekedett fényszóró-szemei az örök kisgyerekes-érzelmeket keltették fel. A Corsa B tíz centiméterrel hosszabb lett, utastere jóval tágasabb, mint az előzőé. Blokkolásgátlója, oldalütközés-védelme és frontlégzsákjai új biztonsági standardot képviseltek a kategóriában. Egyes piacokra kombit, kisplatós áruszállítót és lépcsőshátút is kínált az Opel, a lejtőshátú mellett. A benzinmotorok már befecskendezősek és katalizátorosak, a GSi-ben már 16 szelep járta táncát, a dízel pedig turbót kapott. Világsiker lett a második Corsa, túl is lépte a négymilliós határt.

Harmadik felvonás: 2000 – 2006
Hűen a „győztes csapaton ne változtass” mondáshoz, megint Hideo Kodama kapott megbízást a Corsa C tervezésére. Vonalvezetése tudatosan igazodott a sikeres elődéhez. Újra nőtt tíz centivel a hosszúság, szélesebb lett a nyomtáv, és megnyúlt a tengelytáv. Ez jelentősen növelte a férőhelyet. Először horganyozták a teljes karosszériát. Modern négyszelepes ECOTEC benzinmotorok és új, közvetlen befecskendezésű turbódízel fejtettek ki nagy teljesítményt, kis fogyasztással és csekély légszennyezéssel – valamennyi hajtómű megfelelt az Euro 4 kipufogási szabványnak. Értékesítési sztár lett a Corsa C is, 2,5 millió gazdára talált.

Negyedik felvonás: 2006 – 2014
Akárcsak a Corsa B esetében, optikailag külön utakra lépett a három- és az ötajtós: az előbbi erősen kupészerű, és a sportos érdeklődésű vevőknek felel meg, mint anno a Corsa A. Az ötajtós viszont teljes értékű, tágas családi jármű. A Corsa D már súrolja a négy métert, pontosan 3999 milliméterre növekedett. Az Opel ecoFLEX-technikájával bevonult a Start/Stop-rendszer és a nagy hatékonyságú hajtómű; az 1.3 CDTI ecoFLEX kombinált fogyasztása mindössze 3,3 liter gázolaj volt, ami 88 g/km CO2-kibocsátásnak felel meg. A Corsa negyedik generációjából 2,9 millió kelt el.

Ötödik felvonás: 2014 – 2019
A dinamikus, praktikus és stílusos Corsa E is bestseller lett, máig eladott kereken 1,2 millió példánnyal. Az ötödik nemzedék is a spanyol Zaragoza üzemben készül, illetve a három- és az ötajtós Eisenachban is. Először lépi túl a „kicsike” a négy métert, 402 centin belül kínál sok komfortot és csúcstechnikát. Fűthető kormánykerék, ülésfűtés és klímaautomata éppúgy magától értetődő a kínálatban, mint a követési távolságot kijelző frontkamera, a jelzőtábla- és sávtartó asszisztens. A Corsa vezetőjét és utasait hétcolos, színes érintőképernyőjű, Apple CarPlay- és Android Auto-kompatibilis IntelliLink infotainment-rendszer köti össze a külvilággal. A kiskocsi sportos csúcsmodellje eleinte a 152 kW/207 LE teljesítményű Corsa OPC volt, majd a Corsa GSi, 110 kW/150 lóerővel.

Hatodik felvonás: 2019-től először elektromos
A 6-os számú Corsával a jövő felé indul az Opel. A legfiatalabb kiskocsi-generáció ugyanis, amely az idei Frankfurti Autószalonon ünnepli világpremierjét, először lesz kapható akkumulátoros villanyautóként. Valódi fénypontja az adaptív, vakításmentes IntelliLux LED® mátrixvilágítás, amelyet most először kínál az Opel a kiskategóriában. Ehhez számos modern vezetőtámogató berendezés járul, mint a frontális ütközésveszélye figyelmeztető rendszer, automatikus vészfékezéssel és gyalogosfelismeréssel, illetve radaros, automatikus sebesség-asszisztens, amely még biztonságosabbá és ellazítóbbá teszi a vezetést. 4,06 méterével továbbra is példásan kezes, áttekinthető és praktikus ötszemélyes autó a Corsa. Kupészerű tetővonala 48 milliméterrel alacsonyabb a típuselődénél – a fejmagasság csorbítása nélkül. A vezető 28 milliméterrel mélyebben ül, és az alacsonyabb súlyponthelyzet egyaránt előnyös a menettulajdonságok és a vezetési élmény szempontjából. Az új Corsa direktebb és dinamikusabb lett – hogy még élvezetesebb legyen a volánja mögé ülni.