A megnőtt balesetszám okairól Megyeri Zsoltot, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjét kérdeztük. – A turisztikai idényben nagyobb a forgalom sűrűsége, főleg péntektől vasárnapig, ráadásul ilyenkor azok is vezetnek, akik a hét többi napján nem, ezért az esetleges baleseti szituációban másként reagálnak, mint azok, akik napi rendszerességgel vezetnek – mondta a szakember. – Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni – tette hozzá. A járművezetők a hőségben az átlagosnál figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív, durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség az utakon a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, a szeszélyes magatartás.

A közvetett hatások között figyelembe kell venni, hogy a légkondicionálóval nem rendelkező autók vezetői gyakran nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen „védekezni”. Ezzel semmilyen szabályt nem szegnek meg, de nem szabad elfelejteni, hogy a nyitott ablak szintén fokozza a balesetveszélyt. A közlekedők körében kánikulában fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő megnövekedésében is megmutatkozik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, ezáltal a hibalehetőségek száma is megnő.

Két halálos áldozatot követelt a pénteki baleset a „halálkereszteződésnél” (Fotó: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság) Két halálos áldozatot követelt a pénteki baleset a „halálkereszteződésnél” (Fotó: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság)

– Valóban a 631-es főút és a 6235-ös mellékút kereszteződésében az elmúlt 8 hónap alatt három halálos kimenetelű baleset történt. A rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya soron kívüli forgalomtechnikai felülvizsgálatot kezdeményezett még májusban. A rendőrség által javasolt forgalomtechnikai beavatkozásokkal a Magyar Közút Tolna Megyei Igazgatósága egyetértett, és végrehajtja azokat – válaszolta Megyeri Zsolt az erre vonatkozó kérdésünkre. Ilyen módosítás lesz, hogy az ,,Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát kicserélik ,,Állj! Elsőbbségadás kötelező” táblára, sűrítik a keresztirányú sárga felfestéseket, és tovább korlátozzák a sebességet.

Hasznos tanácsokat is kértünk, kiemelten a gyalogosok és biciklisek számára az osztályvezetőtől, aki elmondta, hogy a hőségben a kerékpárosokra, gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés. Kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek, átmennek az úttesten. A legfontosabb, hogy mindenki, így a gyalogosok, a kerékpárosok és az autósok is megfelelő körültekintéssel közlekedjenek.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!