Arra kérték meg a japán autógyártók a Kínában tartózkodó japán munkatársaikat, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, nehogy jelenlétükkel esetlegesen további erőszakot produkáljanak. Ezen felül a Honda két napra leállítja a termelést keddtől számíva, a Mazdánál négy napos a leállás, a Nissan hétfőn állt le két napra. A Toyota zavartalanul termel.

Az ok az Ázsia két legnagyobb gazdasági erővel bíró országa közötti területi vita (kínai részről Diaoyu, japán oldalról Senkaku nevű lakatlan szigetek miatt), amely a hétvégén fellángolt, amikor a japán állam néhány szigetet megvásárolt korábbi (magán)tulajdonosától. Autókereskedéseket rongáltak meg a feldühödött kínaiak, az autókon japán (emblémával ellátott, de javarészt helyben gyártott) autókat borogattak. A helyzet csak fokozódik, mert kedden lesz Kína 1931-es Japán általi megszállásának évfordulója.

A Kínai Külügyminisztérium szerint a rendfenntartó erők mindent megtesznek a japán gazdasági érdekeltségek és állampolgárok védelme érdekében, a tüntetőket a törvények betartására szólítják fel. A képek és videók szerint ez nem mindig sikeres. Mivel Kína Japán legnagyobb külkereskedelmi partnere, az elhúzódó zavargások miatt még a szökőárnál is nagyobb mértékű gazdasági visszaesés lehet a vége a mostani erőszakhullámnak.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!