Manapság az egyik legfontosabb döntési tényező az autóvásárlásnál a fogyasztás, ezért is keltett nagy felháborodást az Egyesült Államokban, hogy a Hyundai és Kia márkáknál az utóbbi két évben eladott autók harmadára nem megfelelő fogyasztási értéket írtak.

A „véletlen” tévedésre nyolc hónappal ezelőtt derült fény, amikor az EPA (ez a hatóság felelős az USA szabvány szerinti fogyasztás mérésért) Ann Arbor-i laboratóriuma eltérést fedezett fel az autó matricáján szereplő és a saját mérése közötti szabványos fogyasztásban egy 2012-es Elantra esetén. Ezt követően a Hyundai és a Kia konszern összes, az Egyesült Államokban forgalmazott autóját újra mérték, és megállapították: a Hyundai Elantra, Genesis, Azera, Accent és Veloster, illetve a Kia Sportage, Optima HEV, Rio és Sorento esetén nem a helyes fogyasztási értéket tüntette fel a cég. A saját vizsgálat szerint az jelentette a bajt, hogy 2010-ben a saját laboratóriumban mérési módszert váltottak, és más módon vették figyelembe a légellenállást, a gördülési ellenállást és az erőátvitel-veszteséget.

A forgalmazó büntetésre is számíthat az ügyben, hiszen közel 900 000 autó érintett, de addig is kárpótlási programot indított. A legközelebbi márkaszervizbe való látogatás alkalmával felírják a futásteljesítményt, majd az adott régióban lévő benzinárat figyelembe véve kiszámolják, mennyi pénzt bukott az ügyfél az EPA fogyasztási adata és a saját fogyasztási adata közötti különbség alapján, ezt az összeget megfejelik 15 százalékkal, és egy ilyen értékű bankkártyát küldenek az ügyfélnek. Azok, akik már eladták autójukat, azok az adásvételnél bejelentett futásteljesítmény alapján kapnak kárpótlást.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!