A szakemberek azt javasolják, mindenki fontolja meg a mögöttünk álló esztendő tapasztalatait, nézzék át tüzetesen a kategóriákat, s utána válasszunk. Érdemes odafigyelni, mert például a mozgásukban korlátozottaknak és azoknak, akik legalább négy gyerek után kapnak családi pótlékot a 7 személy szállításánál többre alkalmas járműhöz sem kell a drágább D2-es matricát megvenniük, elegendő számukra is a „normál” D1-es matrica.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. összefoglalójába azt olvashatjuk, hogy januárban nem lesznek érdemi változások az útdíjfizetéssel kapcsolatosan. Nem emelkednek az árak, nem lesznek újabb díjkategóriák, és a díjrendelet tervezet szerint csak az M43 (Csongrád megye) és M85 (Győr-Moson Sopron) idén átadott, gyorsforgalmi úthálózatba kapcsolt szakaszaival bővülnek a díjköteles szakaszok. A 2015 év végén megváltott tíznapos és havi jogosultságok természetesen átnyúlhatnak a következő évre, azaz például egy 2015. december 28-án vásárolt tíznapos e-matrica 2016. január 6-án éjfélig, egy ugyanazon a napon vásárolt havi jogosultság 2016. január 28-ig érvényes.

A szolgáltató aláhúzta, hogy az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról (rendszám alapján) azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával.

Mint ismert a tavaly ilyenkor hatalmas felháborodást váltott ki, hogy fizetőssé tették a 61-es főút Kaposvárt elkerülő szakaszát is. A civil és politikai ellenállás nyomán a kormány még január 21-én módosította rendeletét, így a személyautók továbbra is ingyenesen használhatják az utat, magyarázatuk szerint  akkor lesz indokolt az elkerülő rész fizetőssé tétele, amikor az becsatlakozik az M9-es, illetve az M67-es úthoz. Sokáig például kérdés volt az is, hogy mennyi megyematrica kell a fővárostól a Balatonig az autósoknak az M7-es autópályán, végül a kormány első határozatát módosítva úgy döntött, a Veszprém megyei négy kilométerre nem kell matricát venni.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!