Lavina elnevezéssel indított országos sebesség-ellenőrzési akciót a rendőrség október utolsó hetében. December közepéig az adott útszakaszokon „láncszerű” sebességméréseket végeznek sűrűn elhelyezett traffipaxokkal. Általános tapasztalat ugyanis, hogy az autósok a sebességmérő elhagyása után ismét rákapcsolnak, s újra gyorsabban hajtanak a megengedettnél.

Az intézkedést az indokolja, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek okai közt már hosszú ideje a sebesség nem megfelelő megválasztása, illetve a gyorshajtás az első. Az országos sebesség-ellenőrzés a legforgalmasabb utak mellett a gyorsforgalmi úthálózatot is érinti, és a gépjárművezetők ittasságát és a biztonsági öv használatát is figyelik a rendőrök. Úgynevezett kitereléses ellenőrzéseket is tartanak, olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján.

Tolna megyében novemberben és decemberben is két-két alkalommal lesz a fentieknek megfelelő sebesség ellenőrzés válaszolta kérdésünkre Megyeri Zsolt, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti és Autópálya-felügyeleti Osztályának vezetője. Ezen akciókban több megye, esetünkben Fejér, Baranya és Tolna biztosan közös akciókat hajt végre az M6-os M60-as és a 6-os főutakon. Adott esetben 4-6, vagy éppen 10 mérőműszerrel szűrik ki a gyorshajtókat. Autópályán 40, főúton 20 kilométerenként lehet számítani a rendőrökre. A fentieken kívül csak Tolna megye 4 mérőműszerrel még plusz 1-1 akciót hajt végre novemberben és decemberben.

Autópályán 40, főúton 20 kilométerenként lehet számítani a rendőrökre. Láncszerű lesz a sebességmérés Tolna megyében is (illusztráció) Autópályán 40, főúton 20 kilométerenként lehet számítani a rendőrökre. Láncszerű lesz a sebességmérés Tolna megyében is (illusztráció)

Mint ismeretes, a személyi sérüléses balesetek 30-35 százalékának a sebesség nem megfelelő megválasztása, illetve a gyorshajtás az oka. Az sem újdonság, hogy a közigazgatási bírság összege 30 ezer forinttól 300 ezerig terjedhet. Célszerű tehát a szabályokat betartva elkerülni a Lavinát.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!