Már megváltoztak a jogosítvány megszerzésének szabályai, az erről szóló szabályozás többek között azt tartalmazza, hogy az eddigiekkel szemben az elméleti tanfolyam megkezdésétől számított egy éven belül a vizsgát is le kell tenni, ellenkező esetben a képzést meg kell ismételni (és persze újra ki kell fizetni az árát.)

Ennél is fontosabb módosítás, hogy a gyakorlati vizsgára jelentkezőknek ezen túl kötelező, kilométerben meghatározott menettávolságokat is teljesíteniük kell, vagyis már nem harminc gyakorlati óra teljesítése a feltétel. Ez a B-kategóriás jogosítvány esetében 580 kilométer. A közlekedési hatóság szerint ez a változtatás megszüntetheti azt a hibás gyakorlatot, hogy a tanulók „szinte álló autóban” tanulnak vezetni, vagyis a gyakorlati képzés eredményessége javulhat.

580 kilométert kell teljesíteni a jogosítványszerzéshez 580 kilométert kell teljesíteni a jogosítványszerzéshez

Ez utóbbival egyetértenek az általunk megkérdezett oktatók is, akik szerint bizonyos, hogy a kötelező órák levezetésével eddig 580-nál jóval kevesebb kilométert autóztak tanulóik, tehát valóban több tapasztalattal felvértezve kezdhetik majd meg mindennapjaikat az utakon. Ugyanakkor ez a tanfolyamok árát is drágítja, valamint a hosszukat is növeli, mivel több gyakorlati órára lesz szükség. (Egy gyakorlati óra díja jellemzően 2300-2600 forint). Egy autóra szóló jogosítvány megszerzése ma vizsgadíjakkal és illetékekkel összesen legkevesebb 130 ezer forintba kerül, a módosítás után a költségek 20-30 ezer forinttal emelkedhetnek.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!