Pár nappal ezelőtt azt írtuk, elképzelhető, hogy a Renault ipari kémkedési ügye nem is létezik. Ezt, a hivatalos nyomozást végző szervek irányából érkező információt igyekezett céfolni a Renault, mondván igenis loptak tőle technológiát. Most azonban egy újabb érdekes részlet látott napvilágot.

A legújabb rétesülés szerint a Renault autógyár 250 000 eurót (nagyjából 68,5 millió forint) fizetett egy ismeretlen informátornak azért a tippért, ami alapján az egész nyomozást elindították és felfüggesztették a vezető munkatársaik munkaviszonyát. Az informátorral csak két biztonsági alkalmazott találkozott a pénz átadása során, de ők se ismerték fel az embert. Magyarul tehát a Renault fizetett egy valag pénzt egy ismeretlennek, aki minden jel szerint valótlant állított.

Ezek után már megkérdőjelezhető, milyen bizalommal van a cég a munkatársai iránt, ha egy ismeretlen ember nem ellenőrzött információira alapozva első lépésként felfüggeszti a vezető, tehát bizalmi pozícióban lévő munkatársait. Kérdés, hogy a vádak tisztázása után a három alkalmazott – Michel Balthazard, Advanced Engineeringért felelős igazgatóhelyettes, a helyettese, Bertrand Rochette, és Matthieu Tenenbaum, az elektromos járművekért felelős ember – ezek után hajlandó lesz-e visszatérni a céghez. Ne feledjük, jó hírük megsértése miatt beperelték munkaadójukat.