Még 2011 nyarán írtunk először a kenyai Mobius Motors próbálkozásáról, amelynek a lényege egy, egyszerűen karbantartható és olcsó, kifejezetten az afrikai körülményekre szabott jármű megteremtése volt a célja. Akkor 2012-re ígérték a sorozatgyártás megindulását, amely még mindig várat magára, de legalább most már befejezték a fejlesztést és sikerült egy 50 millió USA dolláros befektetőt is találni a Pan-African Investment Company személyében.

A legnagyobb változás, hogy a kezdeti meglehetősen furcsa konstrukció helyett immár egy egészen autó-formájú jármű lett a Mobius II, amely az eredetileg megcélzott 6000 USD helyett immár 10 000 USD-be kerül. Érdemes azonban megemlíteni, hogy Kenyában egy új Toyota Corolla ennek háromszorosába kerül, azaz a vásárló szempontjából az a kérdés, Mobius II-t vesz, vagy egy tíz éves használtat.

Persze le kell mondani olyan kényelmi felszerelésekről, mint például ablakok, cserébe nyolcszemélyes a beltér, és a 86 lóerős 1,6 literes benzinmotor is könnyedén viszi az 1275 kg-os karosszériát. A terhelhetőség 625 kg, a szabadmagasság 23 centi, megfelelő talajon akár 120 km/órás sebességet is el tud érni a Mobius II.

Az 50 millió dolláros összeg arra elég, hogy működni kezdjen a gyár és még az idén elkészüljön az első 50 darab, csővázas minimálautó. Ezzel párhuzamosan elkezdik a 2016-ban érkező Mobius III fejlesztését is, erről per pillanat még semmit se tudni, hiszen még azt se határozták meg, milyen irányba induljon a fejlesztés – hagyományosabb autó legyen, vagy nagyobb teherbírású teherautó?

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!