Kedden a francia legfelső bíróság felfüggesztette annak a hivatali döntésnek a végrehajtását, amelynek értelmében a jogszabályoknak nem megfelelő hűtőközeg miatt tilos Franciaországban forgalomba helyezni a Mercedes egyes típusait. Ez a döntés egyelőre ideiglenes győzelem az autógyárnak, hiszen a hivatalos döntés még érvényben van – igaz, a Conseil dEtat az indoklásában azt is megjegyezte, hogy szerinte legalábbis kétséges ennek az intézkedésnek a jogossága.

Azonban mindenképpen további vizsgálatokra van szükség az ügyben, és ezek lefolytatására szeretnének időt adni a forgalomba helyezés tiltásának felfüggesztésével, így az idő közben mintegy 5000 autót várhatóan nemsokára az utcákra fog kerülni. Egy éven belül várható a francia legfelső bíróság végleges döntése az ügyben, ettől függetlenül elképzelhető, hogy a német KBA által kiállított típusbizonyítványt végül érvénytelenítik, hiszen az nem felel meg az uniós jognak. A francia bíróság álláspontja szerint ez egy Unió-Németország jogvita, és ez még nem korlátozhatja az áruk szabad mozgását az Unió határain belül. Még az is lehet, hogy ha a német hatóság elbukik, és érvénytelenítik a típusbizonyítványt, hogy akkor hivatalból kell majd leállítani a Mercedes A-, B-, CLA- és SL-osztályok forgalmazását.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!