Az autókölcsönzőknek jelentős bevételkiesést okoznak az autómegosztó szolgáltatások, hiszen azokat jellemzően újonnan alapított cégek végzik. De Németországban például virágzik a magán-autómegosztás is, amely során bárki bárkinek kölcsönadja az autóját egy előre kialkudott óra/kilométerdíj ellenében, jellemzően internetes közösségek segítségével jönnek létre az ilyen üzletek.

Ezeknek a működését próbálja most jogi eszközökkel ellehetetleníteni a Német Autókölcsönzők Szövetsége (Bundesverband der Autovermieter Deutschlands), akik első körben a piacvezető Autonetzer GmbH-t perelték be. A szakmai szervezet szerint az autójukat térítés ellenében kölcsönadóknak azt Németországban “Magánbérautóként” kellene forgalomba helyezniük, ami évenkénti műszaki vizsgát (TÜV) és elég drága, évi 1500-2000 eurós kötelező biztosítást is jelentene autónként. Mivel az autonetzer.de weboldal használói (jelenleg mintegy 4000 magánszemély kínálja bérbeadásra autóját és mintegy 30 000 felhasználó van – nem így cselekednek, törvénysértést követnek el.

Az Autonetzer GmbH vezetője szerint érthetetlen, hogy miért őket perelték be az autókölcsönzők, hiszen ők nem szolgáltatják az autómegosztást, csak közvetítenek, tehát igazából nem is vele van baja az “innovatív konkurenciától rettegő, profitmaximalizálásra törekvő lobbiszervezet”-nek, legyenek szívesen egyenként megkeresni és eljárást indítani azok ellen egyenként, akik szerintük törvénysértést követnek el. Az autókölcsönzők egyébként azt is mondják, hogy szúrópróbaszerűen kipróbáltak néhány, magán-autómegosztásban részt vevő autót, amelyeknél esetenként súlyos hibákat találtak: fékproblémákat, elektromos rendellenességet és egy esetben felhasadt abroncsot is találtak. Ehhez képest az Autonetzer oldalon adott értékelések szerint a lehetséges 5-ből átlagosan 4,9 pontot érnek el a felkínált autók, és az oldal 2010-es indulása óta nem volt egy darab panasz sem. Az autókölcsönzők által kifogásolt autókat egyébként elvitték a TÜV-höz ellenőrzésre, ahol azok minden esetben megfeleltek, legfeljebb apró hiányosságokkal, nyoma nincs a súlyos hibáknak, amelyről az érdekvédelmi szövetség beszámolt.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!