Időben, az új – már a holland Nedcar üzemben készülő – Mini november 18-ára időzített bemutatója előtt elkészültek a gyár dolgozói a legöregebb, holland Mini, ami a 983-as alvázszámú Austin restaurálásával, amely még 1959-ben készült Amersfoortban, a Molenaars Automobiel Fabrieken üzemében.

Május elején indult a restaurálás, amely során az utolsó csavarig szétszedték a járművet – erre a meglehetősen elhanyagolt állapot miatt szükség is volt. Egy Groningeni pajtában találtak rá az autóra még tavaly, május 7-én indult a munka, ami október 25-én fejeződött be.

Az eredetileg öt fős szakembergárda természetesen folyamatosan bővült, ahogy egyre több ember akart dolgozni az autón, és igazság szerint szükség is volt a segítő kezekre, hiszen annyi munka volt a kocsival. A felújítás végére az autó olyan jó állapotban van, ahogy az 1959-ben elhagyta a gyár kapuját. Hamarosan utazásra indul az autó, a hírek szerint jelen lesz majd az új Mini bemutatóján, no és persze a sorozatgyártás 2014 közepére időzített beindulásán is ott lesz majd díszvendégként Bron-ban.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!