Baszk vállalatok és a spanyol ipari minisztérium pénzelte a Hiriko elektromos autót, amelynek fejlesztésében világszerte részt vettek egyetemi kutatók, környezetvédelmi szervezetek. A bemutatkozásra Brüsszelben került sor, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke leplezte le az autót, de az nem tudta megtenni a tiszteletkört a belga fővárosban. Az alkotók féltek attól, hogy az eddig 50 millió euróba kerülő jármű nem bírja a hideg és nedves időjárást, és inkább nem kockáztattak.

Az autó használhatóságát megkérdőjelezi a különleges billenőmechanizmus, amelynek segítségével parkoláskor csak minimális helyet foglal el a Hiriko; az egyszerűség kedvéért elöl lévő ajtót használtak, ami mondjuk szoknyát viselő hölgyeknek teszi lehetetlenné a jármű használatát. A tervek szerint jövőre indul a Hiriko sorozatgyártása a spanyol Vitoria városában, a 800 munkahely megteremtése a beruházás összegét 170 millió euróra növeli. Ez egy kicsit optimista becslésnek tűnik úgy, hogy egy évvel ez előtt még nincs működőképes prototípus.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!