Az OPEC szervezet 2015-ös World Oil Outlook nevű előrejelzésében úgy számol, hogy még jó darabig nem kell aggódnia a tagoknak az alternatív hajtások térhódítása miatt, mert még 2040-ben is csak a személyautó 6, a teherautók 5,3 százaléka használ majd nem fosszilis eredetű üzemanyagot.

Ez egy pártatlannak véletlenül sem nevezhető szervezet előrejelzése, de meg is indokolják, miért marad lényegében a jelenlegi helyzet. Az akkumulátor-technológia terén nem várható nagy áttörés, épp csak a jelenleg is létező megoldásokat finomítják tovább, ami 30-50 százalékos árcsökkenéshez vezet, de ezzel párhuzamosan az autógyártók a belső égésű motorokat is tovább fejlesztik, így azok árelőnye is marad, miközben az elektromos autók hátrányai – rövid hatótávolság, lassú töltési idő – nem változnak. A hibridek térnyerése várható, és a hálózatról tölthető hibridek is nagyobb részarányt képviselnek majd, a benzin- és gázolaj számára az igazi veszélyt a földgáz-hajtású járművek jelentik majd, ezt az üzemanyagot ugyanis nem csak fosszilis forrásból, de megújuló energiával is elő lehet állítani – a fosszilis földgáz árának alacsonyan tartásával azonban ez ellen tudnak védekezni az OPEC-tagok.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!