A tüzelőanyagcellás áramforrású villanymotoros Toyota Mirai hazai bemutatását az tette lehetővé, hogy a Linde Gáz Magyarország Zrt. üzembe helyezte Magyarország első hidrogén töltőállomását. Az egyelőre nem közforgalmú, előzetes egyeztetéssel használható hidrogén töltőállomás átadásán már zöld rendszámmal vett részt a hazai forgalomba helyezésű autó, jelezve, hogy megkezdődött a modell magyarországi előértékesítése, illetve megnyílik a lehetőség a technológia iránt érdeklődő és a modell megvásárlását mérlegelő vállalati és magán felhasználók számára az autó tesztelésére.

„A kérdésre, hogy mikor várható a Toyota Mirai magyarországi bemutatása, mindig az volt a válaszunk: amint megnyílik Magyarországon az első hidrogén töltőállomás, érkezik a Toyota Mirai is. Éppen ezért történelmi jelentőségűnek tartjuk azt, hogy a Linde első hazai töltőállomásának megnyitásával egyidejűleg megkezdhetjük a vadonatúj, második generációs Toyota Mirai magyarországi forgalmazását. Bízunk abban, hogy sok a környezettudatosság iránt elkötelezett vállalat kezdi meg a jövő abszolút zöld technológiájával való ismerkedést a vadonatúj Toyota Mirainak bizalmat szavazva, zászlójukra tűzve a valódi zéró emisszós közlekedést. A Linde töltőállomása csupán az első lépés, amelyet reményeink szerint további, közforgalmú hidrogén töltőállomások megnyitása követ majd. A vadonatúj Mirai érkezése is épp ilyen fontos mérföldkő, amely kijelöli az irányt és kitapossa az utat a magyarországi hidrogén üzemanyagcellás tömegközlekedés, áruforgalom és a további hidrogénhajtású személyautók érkezése előtt, akár a Toyota, akár versenytársaink részéről” – fogalmazott László Richárd, a Toyota Central Europe magyarországi országigazgatója.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Linde Magyarországon elsőként tette lehetővé hidrogén üzemanyaggal működő személy- és haszongépjármű, illetve hajó tankolását. Ez egy jelentős mérföldkő a vállalat életében és egyben óriási lehetőség a hazai felhasználók számára” – fogalmaz Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója az átadás kapcsán.
„A Linde több mint 100 éves tapasztalattal rendelkezik a hidrogén előállításában és több mint 25 éve élenjáró a hidrogén technológiák fejlesztésében. A hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszinten vezető szerepet betöltő Linde számos jelentős hidrogén projekt megvalósításában és finanszírozásában vesz részt saját technológiájára építve, mely a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállításától kezdve a hidrogéntöltő állomások kivitelezésén keresztül azok üzemeltetéséig terjed. A fenntarthatóság támogatójaként és a tiszta hidrogén iparági vezetőjeként jelenleg is vizsgálunk további magyarországi beruházási lehetőségeket a hidrogén technológia széleskörű bevezetéshez” – tette hozzá Andreas X. Müller, az Linde magyar-osztrák klaszterének vezetője.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az átadáson kiemelte: „A magyar jövő nemzeti, high-tech és zöld. Olyan lépéseket tartunk elfogadhatónak, amelyek hosszútávon is magyar érdekeket szolgálnak, korszerű megoldásokat nyújtanak, nemcsak gazdasági, de környezeti szempontból is fenntarthatók. Ebben a gondolati keretben játszik szerepet a magyar hidrogénstratégiai jövőkép, melynek megvalósításában fontos állomást jelent az első hidrogén töltőállomás átadása és tesztüzeme. Ma egy lépéssel közelebb kerültünk azon célkitűzésünkhöz, hogy Magyarország 2050-ig klímasemlegessé váljon” – tette hozzá a miniszter.

A műszakilag és méret tekintetében a Lexus LS luxusautó testvérmodelljének számító Toyota Mirai tüzelőanyagcellás villanymotoros limuzin indulóára Comfort felszereltséggel 26 millió Ft, az Executive kivitel 27,3 millió Ft, az Executive + VIP Black vagy Executive + VIP White ára 30 millió Ft, a sötétkék metálfényen kívül minden színért 300 000 Ft felárat számítanak fel.