Befejezte fejlesztési programját és felavatta 85 milliárd forintos beruházással kibővített tatabányai üzemét a Bridgestone. Az Orbán Viktor jelenlétében felavatott fejlesztéssel a világ legnagyobb abroncs- és gumitermék-gyártójának magyar leányvállalata megkétszerezte gyárának alapterületét, évi 1,8 millióról 3,6 millió abroncsra növelte gyártókapacitását, valamint megháromszorozta munkavállalóinak számát. A vállalat európai szinten is egyedülálló digitális gyártástechnológiát telepített tatabányai üzemébe, ahol immár K+F tevékenységet is folytat, és itt gyártja egyik legkorszerűbb terméke, a DriveGuard abroncsok méretválasztékának közel felét.

Folyamatos növekedés
A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2008-ban kezdte meg a főleg prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű személyautó és terepjáró abroncsok gyártását. A vállalat még 2013-ban, a Magyar Kormánnyal aláírt Stratégiai Együttműködési Megállapodást követően döntött tatabányai gyártóüzemének 85 milliárd forint (276 millió Euro), saját tőkeberuházással történő fejlesztéséről. A fejlesztés keretében az első, 47.200 m2-es gyár mögé egy új, 97.200 m2-es csarnok épült, amellyel az üzem alapterülete több mint kétszeresére, 144.400 m2-re bővült, az új gyáregységbe pedig nemzetközi szinten is a legkorszerűbb gyártástechnológiáját telepítette a vállalat.

Világszínvonalú gyártástechnológia
A Bridgestone gyárai közül, a világon elsőként a tatabányai gyárba került beépítésre egy új típusú mixer, amely jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz. A jobb minőségű alapanyagból, a Bridgestone új – Japán után Európában először itt alkalmazott – mesterséges intelligencia alapú EXAMATION digitális gyártástechnológiájával készülnek a gumiabroncsok, amelyek minőségét 480 ponton méri és elemzi a rendszer annak érdekében, hogy a gyártás gyors és pontos, az abroncsok minősége pedig kiváló legyen. Ugyancsak egyedülállónak számít a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, teljesen automatizált, 70.000 darab abroncs tárolására alkalmas raktár, valamint a végellenőrző és palettázó rendszer is, ami pedig a folyamatok hatékonyabb és pontosabb elvégzését teszi lehetővé.

„Vállalatunk azért döntött e jelentős kapacitás- és technológiafejlesztés Tatabányán történő megvalósításáról, mert a befektetés-ösztönző gazdaságpolitika eredményeként Magyarországon az elmúlt években dinamikusan fejlődött a gépjárműgyártás, amelyhez beszállítóként kívánunk kapcsolódni. Célunk, hogy minél több Magyarországon készült autóra magyar gumiabroncsok kerüljenek, ez a fejlesztés pedig elősegíti azt, hogy európai és magyar vevőinket még kiválóbb termékekkel és szolgáltatásokkal támogassuk ebben” – mondta Adolfo Llorens, a Bridgestone Manufacturing senior alelnöke.

2020-ig újra megduplázódik a kapacitás
A tatabányai Bridgestone gyár kapacitása a fejlesztés eredményeként évi 1,8 millióról 3,6 millió darab abroncsra bővült. A kibővített gyár 2020-ban éri majd el tervezett maximális kapacitását, amikor is évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain, az autósok által kedvelt Bridgestone és Firestone márkákból.
„A most lezárult fejlesztésnek köszönhetően tatabányai gyárunk jelentős K+F tevékenységet támogat az Európai Technológiai Központtal szorosan együttműködve az új abroncsok alapanyag-fejlesztése terén” – mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Kft. ügyvezető igazgatója. „Ennek is köszönhető, hogy a vállalatunk Magyarországra telepítette egyik legkorszerűbb abroncsa, a többszörös innováció- és termékdíjas DriveGuard gyártását, amellyel defekt esetén további 80 km-t tehetünk meg, akár 80 km / óra sebességgel” – tette hozzá Topolcsik Melinda.

Bővülő foglalkoztatás, bővülő export
A termelés felfutásával párhuzamosan nőtt a Bridgestone Tatabánya alkalmazottainak száma is. Míg a bővítés kezdetén mindössze 361 munkatársa volt a cégnek, addig jelenleg már közel 1100-an dolgoznak a vállalatnál, amivel a cég Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb foglalkoztatójává vált. A cég munkatársainak 80%-a operátori, gépkezelői és technikusi munkakörökben dolgozik, akik számára a cég az elsők között alakított ki és vezetett be olyan progresszív bérezési- és előmeneteli rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a cég jelenlegi munkavállalói szakmai fejlődésük függvényében 3 év alatt akár 40 százalékkal is növelni tudják keresetüket. A vállalat elsősorban európai piacokra (Németországba, Lengyelországba, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba és Törökországba) valamint tengeren túli országokba (Mexikóba, az Egyesült Államokba és Japánba) exportálja a Tatabányán gyártott abroncsokat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!