Az autó míg régen szinte családtag volt, – sokan el is nevezték járgányukat – ma már egyre inkább munkaeszköz, jóval kevesebb törődést kap, mint korábban. Mindezek mellett a világ felgyorsult, egyre több inger és megfelelési kényszer nyomja az emberek vállát. A digitális eszközök, a közösségi oldalakról „figyelő” ismerősök százai, a megélt pillanatok görcsös rögzítése, és azok megosztása iránti vágy pedig jelentős veszéllyel jár, akkor, ha valaki mindezeket vezetés közben csinálja.

Magura István, a Magura Hungary Kft. iskolavezetője elmondta, tapasztalata szerint ugyan a többség tisztában van azzal, hogy a volán mögött nem lehet telefonálni, de sokan mégis kézbe veszik a mobilt. Elmondása szerint ugyanennyire veszélyes a dohányzás is, és bármi más tevékenység, ami eltereli a figyelmet az utakról.

Véleménye szerint az is egy rossz és veszélyes szokás, hogy a STOP jelzésnél csak lassítanak, de nem állnak meg az autósok. Szintén jellemző, hogy a közlekedési lámpáknál a sárga jelzésen is átmennek a közlekedők, és a gyalogosoknak is kevesen adnak elsőbbséget az átkelőknél.

– Sokan használják a gumikat addig, míg annyira kopott nem lesz, hogy már a futóművet és a kormányzást is veszélyezteti – osztotta meg Mátyás Tamás, a Start Stop Autószerviz ügyvezetője az egyik jellemző problémát, amivel a szervizben találkozik. Hozzátette: pedig a nemtörődömség jelentős pluszköltséggel jár, a futómű- vagy a kormánymű meghibásodása jóval magasabb összeg, mintha csak a gumicserére kellett volna költeni. Arról nem is beszélve, hogy a kopott futómű vagy a hibás kormánymű jelentős balesetveszélyt hordoz magában. A csabai autószerelő elmondása szerint a nem megfelelő vagy késői olajcsere is tipikusnak mondható, ezzel is sokszor találkozik.

Nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a tankolást
Egy békéscsabai benzinkúton az autómosást és tankolást emelték ki problémaként. Az egyik kezelő szerint gyakori, hogy szinte teljesen kiürült tartályt töltenek meg a vezetők. Elmondása szerint az ilyenkor felgyülemlett lerakódások eltömíthetik a szűrőket, sőt, akár a motorba is bekerülhetnek.

A mosásról pedig megjegyezte: érdemes rendszeresen tisztítani az autót, a madárürülék például idővel akár ki is marhatja a fényezést. Litauszky György taxisofőr szerint gyakori probléma az irányjelzés elmaradása, de kiemelte, a megyeszékhelyen nemcsak az autósokról, a kerékpárosokról is érdemes beszélni. Mint elmondta, bár elsőbbségük van a kerékpárutakon, de azok sok esetben egy úttesttel kereszteződve nem mindig beláthatók, így tanácsa szerint ilyen helyekre a biciklisek csak körültekintés után hajtsanak be.