Napelemes térköveket építettek egy családi ház előtt található autófeljárójába Kecskeméten. A nap közben megtermelt zöld energia a ház áramellátását segíti. A közel 10 négyzetméter nagyságú speciális térburkolat segítségével egy év alatt termelhető energia nagyjából megfelel egy átlagos magyar háztartás éves energiafogyasztásának felének. Az új napelemes technológiát először alkalmazták kertes háznál.

„Nem a tető az egyetlen olyan felület, amely napsugárzásnak van kitéve. A járdák, autófeljárók, és egyéb burkolt felületek szintén rengeteg napenergiát nyelnek el napközben. A Platio járható napelemek segítségével most már lehetségessé vált ennek a hasznosítása is” – mondta Sziszák Imre, társalapító és mérnök. A fejlesztők célja, hogy esztétikusan ötvözzék a napelemes technológiát a designnal, ezáltal a megújuló energia forrásokat az otthoni környezet részévé tegyék.

A járólapban található nagyteljesítményű napelemcellák összegyűjtik a burkolatra sugárzott napenergiát, és hasznosítják azt a háztartás számára. A termék fejlesztésénél fontos célkitűzés volt, hogy műszaki és esztétikai szempontból is megfeleljen a felhasználói igényeknek. Ennek megfelelően a felületén csúszásmentes, edzett üveglapokat helyeztek el, amelyek védik a napelem cellákat, amik így akár az autók terhelését is elbírják. A napelemes technológia térburkolatban való alkalmazásával sokkal nagyobb felület áll rendelkezésre a napenergia gyűjtésére.

A technológia segítéségével elektromos autók valódi zöld energiával való ellátása is megoldható. A fejlesztők 2017-ben egy kisebb járdaszakasz átalakításával környezetbarát energiaforrást biztosítottak elektromos autók számára egy logisztikai ingatlanfejlesztő cég budapesti telephelyén. A cég eddigi legnagyobb szabású projektje Kazahsztánban került megvalósításra, ahol egy bevásárló központ bejárata előtt 80 négyzetméter nagyságú rendszert hoztak létre, amivel az épület klímarendszerét látják el megújuló energiával.

A fejlesztők először a magyar otthonok számára teszik lehetővé az új napelemes technológia alkalmazását. A 10-től akár 30 négyzetméterig is méretezhető rendszerek autófeljárókon, járdákon, kerti ösvényeken, teraszokon vagy akár erkélyeken is kiépíthetők.