Az Opel Szentgotthárd új motorgyári projektet kap a PSA csoport ma bejelentett fejlesztési stratégiájának részeként. A döntés értelmében 2020 elejétől indul a korszerű szentgotthárdi Flex üzemben az 1.2 literes háromhengeres benzines turbómotorok gyártása. Már elkezdett dolgozni a projekt előkészítésén egy hatvanfős dolgozói csapat, amelynek a fő feladata az új motorok gyártásának integrálása a Flex sorokon futó termelésbe. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban, amikor az új benzinmotorok gyártása megindul, azzal párhuzamosan a mostani motorpaletta egységei is tovább készülnek a sorokon.

A franciaországi Trémery-Metz gyáripari komplexus vezető munkatársai szentgotthárdi látogatásukon

Grzegorz Buchal a sajtóértekezleten kiemelte: “A PSA csoport döntése alapján Szentgotthárdra kerülő új motorgyári projekt hosszú távra garantálja a gyár jövőjét, ami jó hír nekünk, a gyár dolgozóinak és jó hír a magyar gazdaságnak is. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt elértük! Noha mindig is mondtuk, hogy az Opel Szentgotthárd Flex üzeme a legkorszerűbb technológiával van felszerelve, ez önmagában nem lett volna elég az új beruházás elnyeréséhez. Ehhez nekünk bizonyítanunk kellett a PSA csoporton belül, hogy a gyárunk versenyképes, hogy egy olyan környezetben, ahol csak a teljesítmény számít Szentgotthárd képes teljesíteni. Szeretném megköszönni mindezt munkatársaimnak, akik elkötelezett és kemény munkával az elmúlt hónapokban hozzájárultak ahhoz, hogy Szentgotthárd részévé vált a PSA hosszú távú gyártási stratégiájának.” Buchal végezetül megköszönte a magyar kormány és személy szerint Szijjártó Péter miniszter támogatását, amely szintén hozzájárult ahhoz, hogy a PSA csoport Magyarország mellett döntött.

Február 9-én készült el a 9 milliomodik motor – 1,5 literes benzines turbó – a szentgotthárdi gyárban

Az Opel magyarországi gyára volt a rendszerváltás utáni első nagy nemzetközi autóipari beruházás, amelynek mind a mai napig szimbóluma az itthon gyártott első személyautó, az első Opel Astra. Az azóta eltelt több, mint negyed század alatt Szentgotthárd az Opel legfontosabb motorgyárává fejlődött és a ma bejelentett beruházással a gyár megőrizheti ezt a pozícióját.
A magyarországi ipari háttérnek köszönhetően is az Opel ma Magyarország legkedveltebb autómárkája, a hazai utakon Opelekből fut a legtöbb, számuk mára meghaladta a félmilliót. Ehhez az kellett, hogy hivatalos magyarországi jelenléte, 1991 óta az Opel minden évben az eladási listák éllovasai között volt, ami tavaly év végéig 426 ezer eladott gépkocsit jelentett.