Az Aeropark a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolójának bővítése miatt költözött a tavasz folyamán a repülőtéri felüljáró szomszédságába. Komoly kihívást jelentett a hosszú évek óta mozdulatlanul álló, történelmi repülőgépek átvontatása. A MALÉV életében egykor meghatározó szerepet játszó, a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó típusok, valamint a speciális repülőtéri járművek exkluzív környezetbe kerültek, a repülőgépek különleges éjszakai megvilágítást kaptak.

Az új Aeroparkban megépült egy valósághű futópálya kicsinyített mása, ami több mint 20 méter hosszú. A szabadtéri repülőmúzeumban a 11 légijármű mellett oldtimer repülőtéri autók is láthatók, szimulátor, és jól felszerelt, modelleket, repüléssel kapcsolatos emléktárgyakat árusító shop is működik.

Bizonyos forgalmi helyzetekben a látogatók feje felett, kis magasságban repülnek majd át a 31L futópályát megközelítő, Ferihegyre érkező járatok. Az Aeroparkból indulnak az egyre népszerűbb reptérlátogatások is. A Közlekedési Múzeum az idei évtől új családi és múzeumpedagógiai programokat hirdet a kiállítóhelyen, ami a tervek szerint számtalan rendezvénynek ad majd otthont.

Megújuló repülőgépek, értékmentő munka
Az elmúlt években jelentős rekonstrukciók zajlottak a repülőgépeken, a munka nem áll meg. Idén három gép, a Tu-154-es, a Tu-134-es, valamint az Il-18-as pilótafülkéjének felújítása történik meg, emellett új külső fényezést kap a Li-2-es repülőgép. A szakemberek, muzeológusok már a következő restaurálási és tartalomfejlesztési programok előkészítésén dolgoznak, így a megújult Aeropark a jövőben is folyamatosan fejleszti gyűjteményét és programjait.

Az LKK és a Közlekedési Múzeum ugyanis kiemelt feladatának tartja a magyar polgári repüléstörténet, valamint az egykori nemzeti légitársaság emlékeinek gyűjtését, megóvását, restaurálását, továbbá a légiközlekedéssel kapcsolatos ismeretterjesztést.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!