Van ugyan kormány(nak látszó tárgy) és egyéb, manapság általánosan alkalmazott kezelőszervek a Mercedes F 015 Luxury in Motion tanulmány belsejében, de ez amolyan, a jogszabályi követelményeket kielégítő szükségmegoldás, hiszen a jármű irányításához nincs szükség rájuk. A számítógépek segítségével saját magától közlekedik az autó a forgalomban.

Furcsák az arányok, amelyek viszont jól leplezik, hogy milyen hatalmas autóról is van szó. Még az S-osztálynál is nagyobb a karosszéria, a hossz 5,22 méter, a szélesség 2,02 méter, a magasság 1,52 méter; a 3,61 méteres tengelytávolság még az új Maybachot is felülmúlja. Azért nőtt ilyen nagyra az F 015 Luxury in Motion, hogy az utastérben az egymással szembe fordított üléseken helyet foglaló embereknek ne kelljen egymást rugdosniuk menet közben; személyes tapasztalat, hogy az aktuális V-osztály hátuljában ez nem valósítható meg.

Mindennek pedig az az oka, hogy a Mercedes jövőkutatói úgy számolnak, 2030-ra már túlzsúfoltak lesznek a városok, ennek megfelelően a közlekedés is akadozni fog. Az addigra már szériaérett és megbízhatóan működő robotautó-technikával leveszi a vezetés terhét a sofőrről, aki így soha nem késik el a megbeszélésekről; ha dugóba kerül, a fedélzeti kommunikációs rendszer segítségével vesz részt a tárgyaláson, miközben továbbra is célja felé halad. Mind a négy utas külön kommunikációs/szórakoztató-elektronikai központtal rendelkezik, úgyhogy egymástól függetlenül is képesek dolgozni.

Szemmel láthatóan a Mercedes úgy számol, a jövőben nem lesznek különös ismertetőjelei a karosszériának, a márka arculatát jelen esetben a kocsi elején és hátulján elhelyezett, egyben a világítás funkciót is ellátó LED-es panelek biztosítják. Maga a karosszéria karbonból, alumíniumból és acélból készül, mert a kevert építési mód még akkor is olcsóbb lesz például a teljesen karbon karosszériánál. Az elektromos hajtást nem részletezték, de azt elárulták, hogy a 2011-es F 125! elnevezésű tanulmányban használt tüzelőanyagcellás energiaforrású, és kábelről tölthető akkumulátorral is rendelkező hajtás továbbfejlesztett változatát kapta a Mercedes F 015 Luxury in Motion.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!