Nem is olyan rég készült el a világon az első olyan autó, aminek nincs értékvesztése – a McLaren P1-esért használtan is többet adnak, mint újkori ára, és egyre inkább nő a kereslet iránta és ezzel párhuzamosan a limitált darabszámban készített szuperautóért egyre többet fizetnek. Ehhez képest remek eredmény, hogy a Lada 4×4 (az első pár évtized alatt Niva néven forgalmazták) három éves korában újkori értékének 85,2 százalékát éri még.

Az orosz Autostat összesen 350 autó értékvesztését vizsgálta tényleges használtpiaci adásvételek alapján, ebben a statisztikában végzett az élen az 1976 óta kínált jármű. Érdemes megjegyezni, hogy miközben az orosz autópiac kártyavár-szerűen omlik össze, a Niva eladásai a 2015-ös év első négy hónapjában 6,6 százalékkal emelkedtek 13 783 darabra, ezzel rögtön az értékesítési toplista harmadik helyére ugrott. Jelenleg 385 ezer rubelért kínálják a Lada 4×4-es alapváltozatát, de az Urban nevű modernizált kivitel is annyira sikeres, hogy az eredetileg limitált szériának készített típust a kínálat részévé tették.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!