A Bostonban található Northeastern Egyetem kutatói készítették el Ming Wang professzor vezetésével azt a mérőautót, amelynek segítségével már azelőtt ki lehet szűrni a problémás útszakaszokat, hogy azokon kialakulnának az úthibák. A Versatile Onboard Traffic Embedded Roaming Sensors (Voters) elnevezésű szerkezet az abroncs zaját figyeli, különböző hullámsávú radarral tapogatja az útfelületet és annak felső rétege alá is képes „látni”, és vannak kamerák is a fedélzeten. Ezek jele alapján a számítógépes algoritmus képes már az előtt felismerni a veszélyeztetett útszakaszt, hogy azon a gyakorlatban kialakulna a kátyú, így már azelőtt jöhet a beavatkozás, hogy kialakulna a gödör.

A technológia megbízhatóan dolgozik, jelenleg a prototípusnál még külön-külön lévő érzékelők egy dobozba integrálásán dolgoznak a kutatók, amelyet aztán a városi járművekre (buszok, szemétgyűjtő járművek, satöbbi) szerelve azok automatikusan felmérik az adott útszakaszon az aszfalt minőségét, és maguktól jelzik, ha problémát találnak. Mivel a kátyú kialakulása előtti beavatkozás jellemzően kisebb méretű, mint az utólagos javítás, anyagilag is jobban megéri ennek a módszernek az alkalmazása az út fenntartójának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!