A CES kiállításon jelentette be a Toyota, hogy a tüzelőanyagcella elterjesztésének segítése miatt 2020 végégig bárki ingyen használhatja a cégcsoport tulajdonában lévő, a témába vágó szabadalmakat, összesen 5860 darabot. Nem sokkal ezt követően jött a sajtóhír, miszerint hatalmas siker a Mirai elnevezésű autó, amelyre a japán értékesítés december 15-i rajtját követően egy hónap alatt már 1500 megrendelést gyűjtöttek a márkakereskedők. Némiképp árnyalja a képet, hogy jelen esetben mesterségesen generált forgalomról van szó, hiszen ennek a mennyiségnek a hatvan százaléka állami megrendelés, azaz különféle hivatalok lesznek a tulajdonosai-használói.

Mindez akkor derült ki, amikor Akio Toyoda az autógyár irányítója ünnepélyes keretek között prezentálta az első Mirai ügyfélautót a japán miniszterelnöknek. Shinzo Abe természetesen örült az autónak, és egy kört is ment a hivatali épület körül – biztonsági okokból nem fogja vezetni az autót. Japánban 7 236 000 yen, azaz 16,94 millió Ft az ára a tüzelőanyagcellás Toyota Mirainak, amelynek elterjedését leginkább az akadályozza, hogy nagyon kevés helyen lehet hidrogéngázt tankolni. A fedélzeti áramtermelésnek köszönhetően egyébként elektromos autóhoz képest hatalmas, 483 km-es a hatótávolság a szabványos fogyasztással számolva.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!