Az Audi S1 EKS RX quattrót egy vitorlásra cserélte Szabó Krisztián, a ralikrossz-világbajnokság újonca: július 18-19-én életében először vett részt a Balaton legnagyobb versenyén, a Kékszalag Nagydíjon. Krisz az Audi versenycsapatát erősítette, amely a ralikrosszos új partnere, egyben a Kékszalag egyik támogatója: a leggyorsabb, innovatív hajók az Audi Race Cup kiírásban vettek részt. Szabó Krisztián egy ELAN E4 típusú, Elanor névre keresztelt, több mint 10 méter hosszú vitorlás fedélzetén vágott neki a 155 kilométeres távnak a Balaton körül, a nyolcfős legénység tagjaként. A vitorlás ifj. Scholtz Imrével a kormánynál a tavat megkerülve 26 óra 55 perc alatt ért célba a rajt helyszínén, Balatonfüreden, az abszolút értékelés 52. helyezettjeként, a Yardstick I/2. osztályban a második helyen.

„Az Audi megkérdezett, elindulnék-e velük a Kékszalagon egy hajóval, én pedig igent mondtam. Nagyon örülök, hogy így döntöttem, mivel hatalmas élménnyel lettem gazdagabb. Csütörtök reggel 9 órakor indult a verseny, pénteken dél körül értünk be. Bár előzetesen senkit sem ismertem a hajón, ez a 27 óra összerázott minket. Köszönöm, hogy aktív részese lehettem a csapatnak az Elanoron” – mondta Balatonfüreden, a Vitorlás téren a célba érést követően Krisztián.
„A ralikrossz-világbajnokság résztvevőjeként nem vagyok ahhoz hozzászokva, hogy huszonórán keresztül folyamatosan versenyzek. Nálunk is kétnapos egy verseny, de sok rövid, 3-5 perces futamból áll. Az autóversenyzés is csapatsport, hiszen a háttérben ott állnak a szerelők, az autóban viszont csak magamra számíthatok, itt ellenben nyolcan vagyunk a hajón, és mindenkinek megvan a saját feladata. A körülmények állandóan változnak, az időjárásnak még nagyobb a hatása, mint az autósportban, és az nyer, aki a legjobban tud alkalmazkodni hozzá. Most azt mondom, és biztos vagyok benne, hogy később is azt fogom mondani, szeretnék jönni jövőre is!”

A ralikrossz-világbajnokság augusztus 3-4-én folytatódik egyik legtávolabbi helyszínével, Kanadával (Trois-Rivières), de addig is sűrű lesz Mattias Ekström csapata, az EKS pilótájának naptára.
„Két hét múlva jön a következő verseny Kanadában. Jelenleg a 10. helyen állok a bajnokságban, ami az én elvárásaimnak nem felel meg túlságosan, ezért javítani szeretnék. Addig is azonban egy hét múlva megnősülök, és hátravan még a legénybúcsúm is. Ilyen dolgok várnak rám a következő napokban, egy új korszak kezdődik az életemben!”