A Robert Bosch Kft. Gépjármű-felszerelések és diagnosztika üzletágának megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet immár harmadik alkalommal készített országos, reprezentatív felmérést a magyar lakosság autóhasználati és javíttatási szokásairól, a szervizek ismertségéről és választás okairól, valamint a Bosch Car Service hálózatról. A kutatás során összesen 2400 embert kérdeztek meg, először 2008 elején, majd 2010-ben, és a felmérést 2012 januárjában és februárjában újra megismételték.

Folyamatosan öregedő gépjárműpark

Az elmúlt két évben is tovább erősödött az a tendencia, miszerint egyre kevesebben cserélték újabbra autójukat. A gazdasági válság kirobbanásának évében, 2008-ban még az autók közel egyharmada 5 évesnél fiatalabb volt, jelenleg már csak a gépkocsik alig több mint egytizede az.

Az autók átlagos életkora 2008 óta az összes társadalmi csoportban emelkedett, a legjobban a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők körében. Így 2012-ben az átlag  12 év. Az átlagosnál fiatalabb autói vannak ugyanakkor a 30-as, 40-es éveikben járóknak, a diplomásoknak, a fővárosiaknak, a legmagasabb jövedelműeknek, tehát azoknak, akik aktív keresők és még viszonylag fiatalok, de már nem pályakezdők.

A Medián 2012. évi kutatásának adataiból az látszik, hogy az autósok döntő többsége, azaz 88 százalékuk ugyanabba a műhelybe hordja autóját, mint korábban. Ez az arány 2010 óta nem változott. A szervizükhöz hűséges autósok közül minden második minimum öt éve jár ugyanoda. A Magyarországon több mint 80 márkafüggetlen szervizzel jelen lévő Bosch Car Service hálózat 2012-ben is megőrizte piacvezető pozícióját. A Medián kutatás eredménye szerint a Bosch Car Service továbbra is a legismertebb márkafüggetlen autószerviz hálózat Magyarországon, amelyet minden harmadik autós ismer.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!