Mindössze 34 darab Mercedes-Benz 320 Cabriolet B típusú autót gyártottak, a nemsokára árverésre kerülő példány az egyedüli, amelyet a gyár karosszált a mannheimi gyárában, és tulajdonképpen az összes elérhető extra ott van a fedélzetén. Nem csoda, hiszen a megrendelő a német állam volt, a használója pedig az a Reinard Heydrich, aki az SS egyik vezetője volt, az elfoglalt Bohémia vezetője.

A száműzetésben működő csehszlovák kormány 1942-ben hajtotta végre brit segítséggel az Anthropoid akciót, amelynek célja a területet ellenőrző náci vezető meggyilkolása volt. Két embert ejtőernyővel az ellenséges vonalak mögé juttattak, akik aztán május 27-én, Prága mellett egy tankelhárító aknát robbantottak fel az autó alatt. A merénylet sikeres volt, Reinard Heydrich egy héttel később meghalt, az autó pedig roncsként végezte, erősen károsodott a jobb hátsó része, ahol az akna felrobbant.

1980-ban fedezték fel a meglehetősen siralmas állapotban lévő autót egy pajtában, ekkor egy 11 évig és mintegy 6500 munkaórán keresztül tartó felújítás következett, amelynek eredménye az itt látható fekete kabrió lett. A Mercedes gyár csak annyit tudott közölni az alvázszám alapján, hogy azt a mannheimi gyárában készítették, és hogy soha nem helyezték forgalomba – az SS ilyen apróságokkal nem vesződött, nem volt olyan rendőr, aki meg merte volna állítani az autót.

A 3,4 literes hathengeres motor 78 lóerős, IV. fokozatban 126 km/h, V. fokozatban 140 km/h az elérhető csúcssebesség. A felújítás végén az eredetileg olvasható 61 024 km-re állították be a km-órát, ma már 173 000-nél tart. Számos filmben szerepelt a kocsi, július hónapban mutatnak be egy újabbat, ami az Anthropoid akcióról szól. A dán Campen Auktioner weboldalán lehet licitálni az egyedülálló múlttal rendelkező újragyártott Mercedes-Benz 320 Cabriolet B-re, június 26-án zárul az árverés, cikkünk írása idején 66,3 millió Ft-nak megfelelő dán koronánál tartott az autó.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!